EP sprejel začasna pravila za odkrivanje spolnih zlorab otrok na spletu

Svet 06. Jul 202120:47 0 komentarjev
Odkrivanje spolnih zlorab otrok
Profimedia

Evropski parlament je sprejel začasna pravila za odkrivanje spolnih zlorab otrok na spletu. Državni organi za varstvo podatkov bodo imeli več nadzora nad uporabljenimi tehnologijami, spletni ponudniki pa se bodo lahko še naprej prostovoljno borili proti tovrstnim vsebinam.

V kontekstu pandemije in zaskrbljujočega povečanja spletnih vsebin v povezavi s spolno zlorabo otrok je Evropski parlament s 537 glasovi za, 133 glasovi proti in 24 vzdržanimi sprejel zakonodajni akt, ki bo otroke pri uporabi elektronske pošte, klepetalnic in sporočil, bolje in učinkoviteje zaščitil pred spolnimi zlorabami in izkoriščanjem.

Aprila letos sklenjeni sporazum določa začasno odstopanje od členov Direktive 2002/58/ES, ki varuje zaupnost sporočil in podatkov o prometu. Ta zakonodaja se bo uporabljala največ tri leta. Če bi se v tem času dogovorili o stalni zakonodaji za odkrivanje spolnih zlorab otrok na spletu, pa bo v uporabi še krajše obdobje.

Možnost prostovoljnega boja za ponudnike storitev

Nova pravila ponudnikom elektronske pošte, klepetalnic in sporočilnih storitev omogočajo, da prostovoljno odkrivajo, odstranjujejo in prijavljajo spolne zlorabe otrok na spletu, niso pa tega dolžni početi.

Ukrepali bodo lahko tudi proti spletnemu navezovanju stikov za spolne namene, domnevne zlorabe pa prijavljali organom kazenskega pregona in pravosodnim organom ali organizacijam, ki se v javnem interesu borijo proti spolni zlorabi otrok.

Ponudniki storitev morajo v ta namen uporabljati tehnologije, ki čim manj posegajo v zasebnost. Poslanke in poslanci so vztrajali, da je treba uvesti ustrezne postopke in pritožbene mehanizme, da lahko posamezniki vložijo pritožbe, če menijo, da so bile kršene njihove pravice.

S predhodnimi ocenami učinka in posvetovanjem bodo imeli državni organi za varstvo podatkov boljši nadzor nad tehnologijami, ki jih uporabljajo ponudniki storitev.

Za odkrivanje spletnih vsebin v zvezi s spolno zlorabo otrok se uporabljajo posebne tehnologije, ki pregledujejo slike in besedilo ali podatke o prometu.

Posebna tehnologija razprševanja se uporablja za slike in videoposnetke, klasifikatorji in umetna inteligenca pa za analiziranje besedil ali podatkov o prometu, kar pripomore k odkrivanju spletnega navezovanja stikov za spolne namene.

Kaj sledi?

Kot je dejala nemška evroposlanka Birgit Sippel (S&D) po glasovanju, je spolna zloraba otrok grozljivo kaznivo dejanje, ki krši človekove pravice. “Zlorabe moramo učinkoviteje preprečevati in kazensko preganjati več storilcev, žrtvam pa nuditi boljšo podporo. Dogovor je kompromis med varstvom zasebnosti uporabnikov in odkrivanjem spolnih zlorab otrok na spletu. Morda ni popoln, je pa učinkovita začasna rešitev za naslednja tri leta.”

Besedilo mora sicer zdaj uradno sprejeti Svet EU, nato pa bo objavljeno v uradnem listu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!