Erdogan priznal, da se je turška vlada na potrese odzvala pomanjkljivo

Svet 10. Feb 202315:44 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Presidential Press Office/REUTERS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes priznal, da se je njegova vlada na uničujoče potrese v Turčiji odzvala pomanjkljivo, saj da sta iskanje in reševanje potekala prepočasi. Obljubil je, da bodo prizadeta območja obnovili v enem letu. Medtem je turška policija zaradi objav o potresu pridržala 37 uporabnikov družbenih omrežij.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes priznal pomanjkljivosti v odzivu njegove vlade na uničujoče potrese, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in severozahod Sirije. Kot je dejal, prizadevanja njegove vlade glede iskanja in reševanja doslej niso potekala tako hitro, kot so upali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Znova “pozabljena” Sirija: kje je pomoč, ki jo potrebujejo prizadeta območja?

“Poškodovanih je bilo toliko stavb, da žal nismo mogli pospešiti naših intervencij tako hitro, kot smo si želeli,” je med obiskom močno prizadetega mesta Adiyaman, ki leži dobrih 180 kilometrov severovzhodno od Gaziantepa, dejal Erdogan.

Preberite še: V Turčiji še en silovit potres, število žrtev naraslo na več kot 21.000

Po njegovih besedah je reševalce upočasnilo tudi zimsko neurje nad območjem, ki ga je potres najbolj prizadel, zaradi katerega so bile nekatere ceste neprevozne. “Poleg tega je bila večina javnih delavcev za prvo posredovanje in organizacijo ujeta pod porušenimi stavbami,” je pojasnil.

Dodal je, da je Turčija zdaj zbrala “morda največjo ekipo za iskanje in reševanje na svetu”, ki jo sestavlja 141.000 ljudi v desetih prizadetih pokrajinah. Ob tem je obljubil, da bodo prizadeta območja obnovili v enem letu, navaja AFP.

Turška policija zaradi “širjenja strahu in panike” pridržala 37 ljudi

Medtem je turška policija pridržala 37 uporabnikov družbenih omrežij zaradi njihovih objav o potresu. Pridržani so na omrežjih delili objave “z namenom širjenja strahu in panike med prebivalci”, je policija danes sporočila na Twitterju in dodala, da so več spletnih strani tudi zaprli. V sredo je bil v državi začasno blokiran tudi Twitter.

Preberite še: Srčen odziv Slovencev: za pomoč Turčiji in Siriji zbrali že okoli 100.000 evrov

Zaenkrat ni jasno, za katere objave gre. Deset izmed pridržanih so tudi uradno priprli. Veliko tradicionalnih medijev v Turčiji je sicer pod nadzorom vlade, zato so družbeni mediji pomemben vir alternativnih informacij, čeprav je objave pogosto težko preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Število smrtnih žrtev potresa je medtem že preseglo 22.000. Od tega so skoraj 19.000 mrtvih našteli v Turčiji.

Preberite še: Strma rast žrtev v Turčiji in Siriji: pod ruševinami umrlo več kot 20.000 ljudi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!