Strma rast žrtev v Turčiji in Siriji: pod ruševinami umrlo več kot 20.000 ljudi

Svet 09. Feb 202307:46 > 19:52 4 komentarji
Reševalna akcija po potresu v Turčiji
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Potres, ki je prizadel Turčijo in Sirijo, je po zadnjih ocenah terjal že več kot 20.000 življenj. Ponedeljkova potresna sunka sta tako že zahtevala več žrtev kot rušilni potres na Japonskem leta 2011. Vse glasnejše pa so kritike zaradi počasnega reševanja in opreme reševalcev, dodatne težave pa povzroča še hud mraz.

Število žrtev po močnem potresu, ki je v začetku tedna prizadel Turčijo in Sirijo, hitro narašča. Po zadnjih podatkih je število smrtnih žrtev v obeh državah preseglo 20 tisoč, so sporočili s turške agencije za upravljanje  z naravnimi nesrečami.

V Turčiji je zaradi potresa umrlo najmanj 17.134 ljudi, še okoli 66.000 pa je poškodovanih. V Siriji so zabeležili 3.192 smrtnih žrtev in 5.158 poškodovanih. Po podatkih CNN je glede na število umrlih to sedmi najsmrtonosnejši potres v zadnjih 20 letih. V Turčiji in Siriji je doslej umrlo več ljudi kot po rušilnem potresu na Japonskem leta 2011.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bi utegnilo biti v potresu skupno prizadetih kar 23 milijonov ljudi, od tega okoli pet milijonov iz ranljivih skupin, predvsem sirskih beguncev.

Med prebivalci pa se krepita nezadovoljstvo in jeza zaradi počasnega reševanja ter pomanjkanje znanja in opreme reševalcev. Reševanje v močno poškodovanih objektih otežujejo tudi popotresni sunki. Po navedbah turške strani so od ponedeljka našteli skoraj 650 popotresnih sunkov.

Številni ljudje so še vedno ujeti v porušenih stavbah, z vsako pretečeno uro pa je možnosti za rešitev vse manj. Kljub temu so tudi danes s številnih krajev poročali o novih uspešnih reševanjih. Dodatne težave povzroča še hud mraz, ki je zajel območje potresa. Hladno vreme naj bi v tem predelu Turčije in Sirije po napovedih vztrajalo tudi prihodnje dni.

Preberite še: Prej in potem: satelitske podobe uničenja po potresu

Pričakovati je, da se bo število žrtev v obeh državah povečalo, saj je še vedno neraziskanih na stotine porušenih zgradb. V turškem mestu Antakya je bilo na tleh pred bolnišnico na desetine trupel, nekatera pokrita z odejami in rjuhami, druga pa v vrečah. 64-letni Melek je obžaloval pomanjkanje reševalnih ekip. “Preživeli smo potres, vendar bomo tukaj umrli zaradi lakote ali mraza,” je dejal.

Številni na območju nesreče so spali v svojih avtomobilih ali na ulicah pod odejami v ledenem mrazu, saj se bojijo vrniti v zgradbe, ki sta jih stresla potresa z magnitudo 7,8 in 7,5. “Kje je država? Kje so bili dva dni? Rotimo jih. Pustite nam, da jih sami spravimo ven,” je po poročanju Reutersa dejala Sabiha Alinak v bližini zasnežene in porušene stavbe v Malatyi, kjer so bili ujeti njeni sorodniki.

Podobni prizori in številne pritožbe so tudi v sosednji Siriji. Sirski veleposlanik pri Združenih narodih je priznal, da ima vlada “pomanjkanje zmogljivosti in opreme”, za kar je okrivil več kot desetletje državljanske vojne v njegovi državi in ​​sankcije Zahoda.

Preberite še: Kako slovenski reševalci pomagajo v Turčiji? (VIDEO)

Po hudem potresu v Turčiji
REUTERS/Suhaib Salem

Erdogan: Seveda obstajajo pomanjkljivosti

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem že obiskal prizadeta območja. Sprva se je mudil v provinci Kahramanmaras, kjer naj bi obiskal šotorsko naselje za začasno nastanitev žrtev potresa. Kasneje pa se je odpravil še v provinco Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel.

Kmalu po potresu so se sicer začele vrstiti kritike na račun Erdogana in počasnega odziva turške vlade. “Seveda obstajajo pomanjkljivosti. Na takšno nesrečo ni mogoče biti pripravljen,” se je v sredo odzval Erdogan.

Katastrofa po potresu bo po mnenju analitikov resen izziv pred majskimi volitvami, ki naj bi bile ene najtežjih za Erdogana v njegovih dveh desetletjih na vrhu države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje