Erdogan v Srbiji kritiziral politiko Zahoda do Rusije: “Temelji na provokacijah”

Svet 07. Sep 202215:22
Erdogan, Vučić
Marko Djurica/REUTERS

Turčija je pripravljena nuditi podporo pri reševanju odnosov med Prištino in Beogradom, je danes po sestanku s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Za energetsko krizo v Evropi je dejal, da je ta posledica provokacij Zahoda proti Rusiji.

“Zelo jasno lahko rečem, da se mi odnos Zahoda, pri čemer ne bi navajal imen, ne zdi pravilen, ker gre za politiko, ki temelji na provokacijah,” je izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. “Dokler boste poskušali voditi takšno vojno provokacij, ne boste mogli dobiti potrebnih rezultatov,” je dodal.

Opozoril je še, da se tisti, ki podcenjujejo Rusijo, motijo. “Rusija je prenehala dobavljati plin in cena plina je narasla. Zdaj vsi poskušajo najti načine, da preživijo zimo. Zakaj se tega niso spomnili prej,” se je spraševal. “Ko imate do Rusije agresiven pristop, ona uporabi orožje, ki ga ima na voljo,” je še poudaril.

Turški predsednik je sporočil, da njegova država ohranja odprte odnose tako z Moskvo kot s Kijevom.

Turčija se tako kot Srbija ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji in je z Moskvo v začetku meseca v Sočiju podpisala nov sporazum o gospodarskem sodelovanju.

Erdogan
Marko Djurica/REUTERS

Turški in srbski predsednik sta se v Beogradu pogovarjala tako o globalnih kot tudi regionalnih izzivih in dvostranskih vprašanjih.

Na dnevnem redu pogovorov so bili tudi odnosi med Kosovom in Srbijo, za katere Erdogan upa, da se bodo kmalu izboljšali. “Videli smo pozitivne premike in upam, da se bodo izboljšali še hitreje, tako da bo to vzdržno za Balkan, ker Balkan ne more več prenašati takšne vrste težav,” je izjavil po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

“Zelo smo zadovoljni, da je bil dosežen dogovor o prehajanju meje med Srbijo in Kosovom zgolj z osebnimi izkaznicami. Ko je govora o registrskih tablicah, upam, da bo sporazum dosežen v čim hitrejšem času, prav tako pa tudi o drugih težavnih vprašanjih,” je še dejal Erdogan.

V sklopu Erdoganovega obiska v Beogradu sta državi podpisali sporazum, ki državljanom Srbije in Turčije omogoča potovanje v obe državi zgolj z osebnimi izkaznicami. Enak sporazum je Turčija podpisala z Bosno in Hercegovino. Sporazum bo še dodatno utrdil odnose med državama, je napovedal Erdogan in se Srbiji zahvalil tudi za podporo turškim vlagateljem. Turška podjetja v Srbiji izvajajo okoli 50 projektov v vrednosti 847 milijonov ameriških dolarjev, je pojasnil.

Erdogan
Marko Djurica/REUTERS

Odnosi med Turčijo in Srbijo so na najvišji ravni v sodobni zgodovini obeh narodov in držav, je ocenil srbski predsednik Aleksandar Vučić in izpostavil odlične rezultate v trgovinski izmenjavi. Ta se je po njegovih besedah dvignila na skoraj 2,5 milijarde evrov, posebej velik skok pa beleži letos.

“Verjamem, da smo na dobri poti, da izpolnimo cilj, ki ga je postavil predsednik Erdogan, in to je, da trgovinska izmenjava doseže pet milijard evrov, je dejal.

Vučić je izpostavil še, da turške družbe v Srbiji zaposlujejo skoraj 10.000 ljudi. “Vse, kar smo storili v minulem obdobju, bodo državljani Srbije lahko kmalu videli na delu,” je napovedal. Pri tem je poleg obnove kulturno-zgodovinskih spomenikov izpostavil 22-kilometrsko cesto med Novim Pazarjem in Tutinom in izrazil pričakovanje, da bo kmalu zgrajenih še 19,1 kilometra avtoceste Kuzmin-Rač, s katero se bo Srbija spojila z avtocesto v Bosni in Hercegovini.

Vučić je po srečanju z Erdoganom dejal tudi, da Srbija od Turčije želi kupiti brezpilotna bojna letala Bayraktar. “To želi ves svet in se moramo postaviti v vrsto,” je sicer še dodal in poudaril, da je Srbija pripravljena plačati “bistveno več”.

Oba predsednika se bosta danes udeležila še poslovnega foruma, kjer bosta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav, ter obiskala Beograd na vodi.

Erdogan je Srbijo nazadnje obiskal pred tremi leti, ko je z Vučićem položil temeljni kamen za gradnjo avtoceste Beograd-Sarajevo. V Beograd je pripotoval v torek zvečer iz Sarajeva, že danes pa bo odpravil naprej v Zagreb, ki je tudi njegova zadnja postaja v sklopu tridnevne turneje po Zahodnem Balkanu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.