Erdogana v New Yorku zmotile barve, a se je izkazalo, da jih sploh ni razumel

Svet 23. Sep 202315:33 2 komentarja
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Brendan McDermid/REUTERS)

Predsednika Turčije Recepa Tayyipa Erdogana, ki je ta teden pripotoval v New York, so v prostorih Združenih narodov zmotile barve, ki so krasile osrednjo dvorano, namenjeno razpravi. Zakaj?

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je potožil, da mu je bilo v prostorih Združenih narodov v New Yorku neprijetno. Vzrok za to so barve, ki so ta teden krasile prostor, v katerem je zaseda Generalna skupščina ZN, in ki jih je turški predsednik opisal kot barve skupnosti LGBT, poroča tiskovna agencija Reuters.

Barvna paleta, ki je zmotila Erdogana, je sicer predstavljala trajnostne razvojne cilje, o katerih so voditelji in predstavniki držav v New Yorku ta teden še posebej veliko razpravljali. O razvojnih ciljih so se države dogovorile leta 2015, uresničeni pa naj bi bili do leta 2030.

Splošna razprava na 78. zasedanju Generalne skupščine ZN tako nosi naslov “Obnova zaupanja in oživitev globalne solidarnosti: pospeševanje ukrepov za agendo 2030 in njenih ciljev trajnostnega razvoja za mir, blaginjo, napredek in trajnost za vse”.

Združeni narodi
Foto: Mike Segar/REUTERS

“Ena od stvari, ki me najbolj moti je … da ko vstopamo v Generalno skupščino ZN, vidimo barve LGBT na stopnicah in drugih mestih,” je po poročanju medijev dejal predsednik Turčije, ki je maja na volitvah osvojil vnovičen predsedniški mandat.

Kot navedbe turških medijev povzema Reuters, je Erdogan izrazil željo, da se o barvah pogovori z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresem.

Erdogan je že večkrat uporabil žaljivo in ostro retoriko proti skupnosti LGBT, retoriko pa je, tako Reuters, še zaostril v času kampanje pred predsedniškimi volitvami. Prav tako so se v zadnjih letih med drugim zaostrila policijska represija na paradah ponosa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje