Erdoganov protikandidat: “Ko bom prišel na oblast, bom vse begunce poslal domov”

Svet 18. Maj 202316:01 2 komentarja
Kemal Kilicdaroglu
PROFIMEDIA

Recep Tayyip Erdogan in izzivalec Kemal Kilicdaroglu se bosta 28. maja pomerila v drugem krogu predsedniških volitev v Turčiji. Erdoganov izzivalec skuša volilce prepričati tudi z ostrejšim stališčem do beguncev. "Takoj ko bom prišel na oblast, bom vse begunce poslal domov," je danes dejal Kilicdaroglu.

Turški predsedniški kandidat opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu je pred prihajajočim drugim krogom volitev zavzel bistveno ostrejše stališče do beguncev. Zavezal se je, da bo ob morebitnem prevzemu oblasti “vse begunce poslal domov”. S tem pa naj bi si prizadeval za pridobitev glasov v nacionalističnem taboru.

“Takoj ko bom prišel na oblast, bom vse begunce poslal domov,” je danes dejal Kilicdaroglu in pri tem opozoril, da je v Turčiji trenutno že deset milijonov beguncev. Navedenega števila sicer ni podkrepil z dokazi.

Po podatkih Združenih narodov pa v Turčiji živi približno 3,9 milijona beguncev, večinoma iz Sirije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drugi krog z milijonom opazovalcev

Po nedeljskih predsedniških in parlamentarnih volitvah v Turčiji se je Kilicdaroglu uvrstil na drugo mesto, tik za aktualnim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ker nobeden od kandidatov v prvem krogu ni prejel več kot 50 odstotkov glasov, bodo Turki novega predsednika dobili v drugem krogu 28. maja.

V drugem krogu bi bila za zmago lahko ključna morebitna podpora tretjega predsedniškega kandidata Sinana Ogana, nekdanjega poslanca ultranacionalistične stranke MHP in vodje zavezništva ATA, ki je v prvem krogu prejel 5,28 odstotka glasov.

Po prvem krogu je namreč dejal, da “želi trdna zagotovila o številnih vprašanjih”, preden bo podprl katerega od preostalih kandidatov, pri tem pa je izpostavil boj proti terorizmu, spoštovanje načel sekularne države in vračanje sirskih beguncev v Sirijo.

Opozicija je medtem v sredo izrazila dvom glede verodostojnosti štetja glasovnic v prvem krogu in opozorila na številne nepravilnosti. Stranka CHP in prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP) sta se tudi pritožili pri državnem volilnem organu. V luči tega pa je Kilicdaroglu izjavil, da namerava v drugem krogu na volišča poslati vsaj milijon opazovalcev volitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje