EU bo zaradi požarov kupila dodatna letala za gašenje

Svet 19. Jul 202210:31 > 11:03 0 komentarjev
Airtractor AT-802 (PROFIMEDIA)

Evropska unija je začela pogovore za nakup dodatnih letal za gašenje požarov, da bi se spopadla s povečanim tveganjem in vse pogostejšimi hudimi gozdnimi požari, ki divjajo v več delih južne in zahodne Evrope, je za agencijo Reuters v ponedeljek dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Koordinacijski center za odzivanje na nesreče, mehanizem Evropske unije na področju civilne zaščite, trenutno omogoča napotitev 12 letal in enega helikopterja za gašenje požarov iz skupne flote rescEU. Toda zaradi pričakovanja, da se bodo potrebe po intervencijah le še povečale, bo EU investirala v dodatna letala za odzivanje na nesreče, je dejal Janez Lenarčič.

“Letala bodo, tehnično gledano, kupile države članice, vendar jih bo v celoti financirala Evropska unija,” je dodal komisar, ki ni želel izdati, katera podjetja bodo zagotovila ta letala, saj pogajanja še potekajo.

Lenarčič se je s tem oznanilom odzval na trenutno krizo zaradi suše in vročine, saj po Evropi še naprej pustošijo visoke temperature in številni gozdni požari, ki se lahko v takšnih razmerah še hitreje širijo in gorijo dlje časa.

Evropske države zato vse pogosteje prosijo za pomoč pri gašenju. Lenarčič je dejal, da so letos prejeli že pet prošenj za pomoč flote rescEU, lani pa v celem poletju skupno devet, čeprav sezona požarov navadno lahko traja do septembra.

Janez Lenarčič
Žiga Živulović jr./BOBO

EU je letos letala za gašenje požarov že poslala na Portugalsko, v Francijo in Slovenijo, v Grčijo pa napotila 200 gasilcev, ki pomagajo lokalnim ekipam. Lani je Unija zaznala drugo najhujše obdobje gozdnih požarov doslej – zgorelo je več kot pol milijona hektarjev površin. Glede na statistiko tudi letos ne kaže nič bolje.

Proračun EU za civilno zaščito, ki državam pomaga pri preprečevanju kriz in odzivanju nanje, je leta 2021 znašal približno 900 milijonov evrov. “V bližnji prihodnosti ga bo treba še okrepiti,” je dejal Lenarčič, pri čemer je poleg podnebne krize opozoril tudi na pandemijo covida-19 in vojno v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!