EU članicam dostavila dovolj cepiva za 70 odstotkov odraslih

Koronavirus 10. Jul 202112:32 0 komentarjev
Astrazeneca cepivo
REUTERS

Evropska unija je državam članicam dostavila dovolj cepiva proti covidu-19 za cepljenje 70 odstotkov odraslega prebivalstva, je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Ta konec tedna smo državam članicam dostavili dovolj cepiva, da lahko še ta mesec v celoti cepijo najmanj 70 odstotkov odraslega prebivalstva. Do jutri bo med vse evropske regije razdeljenih okoli 500 milijonov odmerkov,” je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

V okviru skupne nabave cepiv je EU članicam dobavila 320 milijonov odmerkov cepiva podjetij BioNTech in Pfizer, 84 milijonov odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, 43 milijonov odmerkov Moderninega cepiva in 18 milijonov cepiva podjetja Johnson & Johnson, kažejo podatki Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

“Iz krize bomo prišli samo skupaj”

“Naša kampanja cepljenja se je močno pospešila od začetka leta,” je še dejala von der Leyen. “Naš skupen pristop je uspeh. Iz te krize bomo prišli samo skupaj,” je poudarila.

Opozorila je, da covid-19 še ni premagan, in dodala, da so pripravljeni dobaviti še več cepiv, tudi takšna proti novim različicam. “Zdaj morajo države članice storiti vse, da okrepijo cepljenje. Šele potem bomo varni.”

V EU je bilo doslej po podatkih ECDC z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 63,8 odstotka starejših od 18 let, v celoti pa je zaščitenih 44,2 odstotka odraslih prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!