EU namenja 14 milijonov za boljše pogoje pri sprejemu migrantov na Lampedusi

Svet 18. Jul 202319:07 1 komentar
Prebežniki na Lampedusi
PROFIMEDIA

Evropska komisija je namenila 14 milijonov evrov za izboljšanje pogojev za sprejem migrantov, ki prihajajo na italijanski otok Lampedusa.

Evropska komisija je danes sporočila, da bo za izboljšanje pogojev za sprejem migrantov, ki prihajajo na italijanski otok Lampedusa, namenila dodatno finančno pomoč v višini 14 milijonov evrov.

S tem se odziva na povečano število prihodov migrantov in pogosto prezasedenost nastanitvenih zmogljivosti na otoku.

Finančno podporo bo prejela Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ki bo tesno sodelovala z italijanskimi oblastmi in agencijo Evropske unije za azil (EUAA). Prednost pri prejemu pomoči bodo imeli ranljivi migranti, predvsem mladoletniki brez spremstva, nosečnice, samske ženske z majhnimi otroki in invalidi, je sporočila Evropska komisija.

Pomoč sicer vključuje oblačila, hrano, zdravstveno pomoč ter začasno namestitev, predvideva pa tudi varne prevoze z Lampeduse do drugih sprejemnih centrov v Italiji.

Otok Lampedusa je sicer v začetku meseca obiskala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Seznanila se je s težavami, s katerimi se na otoku soočajo zaradi velikega števila prihodov migrantov, in poudarila, da nobena članica EU ne bi smela biti prepuščena sama sebi pri spopadanju z migracijami.

V Italijo je letos preko Sredozemlja po podatkih notranjega ministrstva v Rimu prispelo že več kot 72.300 ljudi, v enakem obdobju lani pa jih je v državo prišlo okoli 30.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje