EU odpira meje za cepljene potnike iz tretjih držav

Svet 20. Maj 202115:13 > 15:54 0 komentarjev
Cepljenje proti covidu-19.
Žiga Živulovič jr./BOBO

Države članice Evropske unije so se dogovorile, da odprejo meje za vse potnike iz tretjih držav, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19.

Članice EU so se dogovorile, da naj posamezna država, če za cepljene odpravi določene omejitve glede potovanj, to stori tudi za vsa potovanja iz tretjih držav, če je bil posameznik 14 dni pred prihodom cepljen z zadnjim priporočenim odmerkom v EU odobrenega cepiva. To lahko velja tudi za cepljene s cepivi, ki jih je začasno odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Predstavniki članic so se dogovorili tudi za dvig meje, po kateri bodo neko državo razglasili za nevarno glede okužb z novim koronavirusom. Po novem bo država še vedno na zelenem seznamu, če bo imela 14-dnevno incidenco okužb pod 75 na 100.000 prebivalcev. Zdaj je bila meja pri 25. Druga merila ostajajo enaka.

Danes dogovorjeni ukrepi večinoma temeljijo na predlogu komisije z začetka maja. So priporočila, tako da za države članice ukrepi niso zavezujoči.

Dogovor o t. i. zasilni zavori

V Svetu EU so se poleg tega dogovorili še o možnosti t. i. zasilne zavore, ki bi v primeru hitrega poslabšanja razmer v določeni tretji državi, predvsem pa ob pojavu skrb vzbujajoče različice novega koronavirusa, članici omogočila takojšnjo uvedbo začasne prepovedi vseh potovanj iz te države. To ne bi veljalo za državljane EU, tiste, ki že dolgo prebivajo v Uniji, in določene osebe, ki so na nujni poti. Bi pa tudi te testirali ali jih napotili v karanteno, četudi bi bili v celoti cepljeni.

Države članice bi nato skupaj pregledale razmere v sodelovanju z evropsko komisijo. Tovrstne omejitve bodo morali pregledati vsaka dva tedna.

EU je svoje meje za nenujna potovanja iz tretjih držav zaprla marca lani ob izbruhu pandemije covida-19. Junija je nato vzpostavila seznam varnih držav, katerih prebivalci lahko vstopijo v unijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!