EU pošilja Turčiji dodatni denar za begunce in zaščito meje

Svet 21. Dec 202119:07 1 komentar
Turčija
PROFIMEDIA

Turčija bo od Evropske unije prejela 560 milijonov evrov v okviru finančne pomoči beguncem v tej državi. Denar bo namenjen izobraževanju, pa tudi zaščiti meje, so sporočili danes v Bruslju. Evropska komisija naj bi sicer Turčiji v prihodnjih dveh letih namenila skupno tri milijarde evrov, pretežno za socialno-ekonomske projekte v podporo beguncem.

Evropska komisija je danes sprejela odločitev o dodelitvi sredstev v višini 530 milijonov evrov za podporo vklučujočemu izobraževanju za begunce v Turčiji in dostopu do visokošolskega izobraževanja. Še 30 milijonov evrov pa bo namenjenih za spopadanje z migracijami in zaščito meje.

Omenjena sredstva so del tri milijarde evrov vredne pomoči EU za begunce v Turčiji za obdobje 2021-2023, ki ga je junija napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Celoten sveženj pomoči beguncem, ki ob Turčiji vključuje tudi druge države v regiji, sicer znaša 5,7 milijarde evrov.

Omenjena dodatna finančna pomoč v višini treh milijard evrov naj bi prepričala Ankaro, da še naprej spoštuje zaveze iz leta 2016 sklenjenega dogovora, ki je predvidel, da bo Turčija v zameno za pomoč pri zajezitvi toka prebežnikov v EU prejela tri milijarde evrov.

Madžarska: EU bi morala nakazati vso pomoč Turčiji

V zvezi s pomočjo Turčiji se je odzval tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je dejal, da bi morala Evropska unija brez odlašanja nakazati vso obljubljeno pomoč Turčiji, torej skupno šest milijard evrov, za njeno skrb za begunce. Ankara igra pomembno vlogo pri zaščiti celine in njenih meja, je danes sporočilo madžarsko zunanje ministrstvo, ki je povzelo Szijjartove besede.

“Zaščita madžarske južne meje se začne v Turčiji in s Turčijo,” je dejal Szijjarto na skupni novinarski konferenci zunanjih ministrov držav višegrajske skupine in Turčije. Pri tem je opozoril med drugim tudi na težke humanitarne razmere v Afganistanu in s tem povezano nevarnostjo migracijskega vala, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Turčija gosti okoli štiri milijone beguncev, kar predstavlja največjo begunsko skupnost na svetu. Od tega je 3,6 milijona sirskih beguncev in 370.000 beguncev iz drugih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje