EU potrdila osmi paket sankcij proti Rusiji, tudi cenovno kapico za rusko nafto

Svet 06. Okt 202213:34 1 komentar
EU
PROFIMEDIA

Članice EU so danes tudi uradno potrdile dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, pa tudi sankcije proti posameznikom, ki so sodelovali pri organizaciji spornih referendumov v zasedenih ukrajinskih regijah.

“Dogovorjeni paket sankcij vključuje vrsto ostrih ukrepov, s katerimi bo EU okrepila pritisk na rusko vlado in gospodarstvo, oslabila ruske vojaške zmogljivosti in prisilila Kremelj, da plača za nedavno zaostrovanje razmer,” so danes v sporočilu zapisali pri svetu EU.

“Ta novi sveženj sankcij proti Rusiji je dokaz naše odločenosti, da ustavimo Putinov vojni stroj in se odzovemo na njegovo najnovejšo eskalacijo vojne z lažnimi referendumi in nezakonito priključitvijo ukrajinskih ozemelj,” je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

“Dodatno omejujemo ruske uvozne in izvozne zmogljivosti, ob tem pa se osvobajamo energetske odvisnosti od Rusije. Sprejeli smo tudi ukrepe proti osebam, odgovornim za nezakonito priključitev ukrajinskih ozemelj. EU bo Ukrajini stala ob strani tako dolgo, kot bo potrebno,” je dodal.

Z novim paketom sankcij se v zakonodajo EU uvaja tudi podlaga za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, ki sicer velja samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

Ta ukrep naj bi drastično zmanjšal ruske prihodke od nafte, hkrati pa lahko pripomore k stabilizaciji svetovnih cen energije, še navaja sporočilo sveta EU.

Novi paket sankcij med drugim vključuje še prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov, Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

Poleg tega vključuje še dodatne prepovedi trgovanja z orožjem, prepoved opravljanja funkcij v upravnih organih nekaterih ruskih pravnih oseb za državljane EU, in prepoved ponujanja določenih storitev v Rusiji.

Potrditev dogovora o novem paketu sankcij je danes pozdravila tudi Evropska komisija.

“Sveženj ukrepov, ki je bil tesno usklajen z našimi mednarodnimi partnerji, je odziv na nenehno zaostrovanje ruske vojne proti Ukrajini, vključno z nezakonitim priključevanjem ukrajinskega ozemlja na podlagi lažnih referendumov, mobilizacijo dodatnih enot in jedrskimi grožnjami,” so zapisali v sporočilu.

EU je doslej sprejela že sedem paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

Evropski parlament z resolucijo pozval države h krepitvi vojaške pomoči Ukrajini

Evropski parlament je danes z resolucijo pozval države članice EU in tudi druge države, naj močno povečajo svojo vojaško pomoč Ukrajini ter nedvoumno obsodijo sporne referendume v Ukrajini in poskus Rusije, da si s silo pridobi ozemlje. Za resolucijo je glasovala velika večina poslank in poslancev.

Resolucija, sprejeta na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, referendume o priključitvi ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje Rusiji označuje kot nelegitimne in neveljavne ter poziva države članice, naj sprejmejo dodatne sankcije proti Rusiji.

Prav tako poziva k okrepljenim dobavam orožja, zlasti na področjih, ki jih zahteva ukrajinska vlada. Države članice, ki oklevajo, bi morale zagotoviti svoj delež potrebne vojaške pomoči, kar bo pripomoglo k skrajšanju vojne, sporočajo evroposlanci.

Nedavne ruske grožnje z uporabo jedrskega orožja so neodgovorne in nevarne, obenem opozarjajo poslanke in poslanci. Države članice in mednarodne partnerje zato pozivajo, naj pripravijo hiter in odločen odziv za primer jedrskega napada Rusije na Ukrajino.

Vsak poskus Rusije, da napade na zasedena ozemlja predstavi kot napad na samo Rusijo in jih upraviči kot razlog za jedrski napad, je nezakonit in brez podlage ter EU ne bo odvrnil od nadaljnje pomoči Ukrajini pri samoobrambi, piše v izjavi za javnost.

Resolucija je bila sprejeta s 504 glasovi za, 26 proti in 36 vzdržanimi glasovi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje