EU priporoča umik omejitev ob potovanju v Unijo za še nekaj držav

Svet 18. Jun 202113:34 > 26. Jul 2021 16:32 0 komentarjev
dopust
Foto: PROFIMEDIA

V Bruslju so umaknili omejitev ob potovanju v Evropsko unijo za še nekaj držav. Na seznam držav, za katere se predlaga postopno odpravo omejitev za nenujna potovanja, so med drugim v Svetu EU uvrstili ZDA, Severno Makedonijo in Srbijo.

Svet EU je danes po predhodnem dogovoru veleposlanikov držav članic objavil posodobljen seznam držav in območij, za katere predlaga postopno odpravo omejitev za nenujna potovanja v države članice unije. Po novem so na njem še ZDA, Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Libanon, Tajvan, Hongkong in Macao.

Že od prej so na seznamu držav, za prebivalce katerih EU priporoča odpravo omejitve na zunanjih mejah, Avstralija, Izrael, Japonska, Nova Zelandija, Ruanda, Singapur, Južna Koreja in Tajska.

Glede Kitajske glede na priporočila pri odpravi omejitev velja načelo recipročnosti, kar pa ni več potrebno pri njenih posebnih upravnih območjih Hongkongu in Macau.

Kriterije glede določanja tretjih držav, za katere naj bi odpravili omejitve potovanj, je EU posodobila 20. maja. Zajemajo epidemiološko stanje in splošen odziv na epidemijo covida-19, pa tudi zanesljivost dostopnih informacij in virov podatkov. Seznam preuči vsaka dva tedna in ga po potrebi posodobi.

Poleg držav na seznamu je vstop iz tretjih držav omogočen tudi tistim z nujnimi razlogi, kar so med drugim državljani in stalni prebivalci EU, od 20. maja pa tudi cepljenim.

Pogoj je, da je bil posameznik 14 dni pred prihodom cepljen z zadnjim priporočenim odmerkom v EU odobrenega cepiva. To lahko velja tudi za cepljene s cepivi, ki jih je začasno odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Priporočila Sveta sicer niso zavezujoča in vsaka država se sama odloči, kdaj in kako bo uresničila priporočila. Naj pa ne bi nobena država odpravljala omejitev za potnike iz tretjih držav, dokler ni to usklajeno na evropski ravni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!