EU se mora zaradi prehranske krize pripraviti na nov val prebežnikov

Svet 11. Jul 202218:24 1 komentar
Mariupol
Alexander Ermochenko/REUTERS

Evropska unija se mora pripraviti na nove valove prebežnikov, ki se bodo iz svojih držav prisiljeni izseliti zaradi prehranske krize, ki jo je še poglobila vojna v Ukrajini, je danes na srečanju notranjih ministrov EU v Pragi opozorila začasna izvršna direktorica agencije EU za mejno stražo Frontex Aija Kalnaja.

Pri tem je začasna izvršna direktorica agencije EU za mejno stražo Frontex Aija Kalnaja opozorila predvsem na otežen izvoz žit iz ukrajinskih pristanišč. Ukrajina je namreč ena največjih izvoznic žita na svetu, približno 20 milijonov ton žita pa naj bi bilo blokiranih v njenih črnomorskih pristaniščih. Tudi zaradi tega so na svetovnih trgih poskočile cene nekaterih živil in jedilnih olj, rast cen pa najbolj občutijo deli Afrike in Bližnjega vzhoda.

Moskva je sporočila, da bo ukrajinskim tovornim ladjam dovolila zapustiti pristanišča, če bo Ukrajina razminirala obalna območja, kar Kijev zavrača, saj bi bila tako država bolj ranljiva za ruske napade z morja. Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je junija opozoril, da se bo število razseljenih oseb po vsem svetu povečalo za več kot 100 milijonov, če ne bo hitro odpravljena naraščajoča prehranska kriza, ki jo je povzročila ruska invazija. Ta je prav tako sprožila največji begunski val v Evropi po drugi svetovni vojni.

Po podatkih Združenih narodov 27 držav Evropske unije trenutno gosti 5,6 milijona ukrajinskih beguncev. Največ, 1,2 milijona, se jih je zateklo na Poljsko, medtem ko jih je na Češkem 400.000, kar predstavlja največji delež na prebivalca. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je dejala, da so se migrantski tokovi med Ukrajino in EU vrnili na predvojno raven. Dodala je, da naj bi se veliko Ukrajincev v EU v naslednjih nekaj mesecih odločilo, ali se bodo vrnili v svojo državo, preden se po poletnih počitnicah spet začne šola. Srečanja notranjih ministrov EU v češki prestolnici sta se udeležila tudi ministra iz Ukrajine in Moldavije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje