EU uvedla nove sankcije proti vojaški hunti v Mjanmaru

Svet 08. Nov 202218:20 0 komentarjev
Mjanmar
REUTERS

Svet EU je danes naznanil nov paket sankcij proti uradnikom v Mjanmaru, ki so povezani z vladajočo vojaško hunto, ki je v državi oblast prevzela leta 2021. Na seznam so dodali en poslovni subjekt in 19 posameznikov, med katerimi sta tudi minister za investicije in gospodarske odnose Kan Zaw ter predsednik vrhovnega sodišča Htun Htun Oo.

Sankcije EU proti posameznikom in podjetjem v Mjanmaru tako sedaj veljajo za skupno 84 oseb in 11 poslovnih subjektov, vključno z več člani tamkajšnje volilne komisije, visokimi uradniki vojaške hunte ter nekaterimi podjetji in poslovneži, ki so povezani z njo.

Svet EU je dodatne ukrepe proti Mjanmaru uvedel zaradi “stalnega stopnjevanja nasilja in hudih kršitev človekovih pravic po vojaškem prevzemu oblasti pred dvema letoma,” so zapisali v izjavi.

Za sankcionirane osebe in podjetja v Mjanmaru odslej veljata zamrznitev sredstev v EU in prepoved vsakršnih potovanj na ozemlje EU. Poleg tega je fizičnim osebam in poslovnim subjektom iz EU prepovedano poslovati z osebami s seznama. Zadnji sveženj sankcij je bil že peti, ki ga je EU uvedla proti tej državi na jugovzhodu Azije, prejšnji paketi sankcij pa med drugim vključujejo embargo na orožje in opremo za vohunjenje.

“EU je globoko zaskrbljena zaradi stalnega stopnjevanja nasilja in razvoja v smeri dolgotrajnega konflikta, ki se je razširil po vsej državi in ima posledice za celotno regijo,” je v izjavi zapisal Svet EU. “EU si bo še naprej prizadevala, da bodo kaznovani vsi odgovorni za kršitve človekovih pravic, vojne zločine in zločine proti človeštvu, ki so bili storjeni po državnem udaru v Mjanmaru,” so še dodali.

Mjanmar je pod vojaško oblastjo od leta 2021, ko je vojska izvedla državni udar proti civilni vladi pod vodstvom Aung San Su Či, ki je zdaj zaprta zaradi obtožb korupcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!