EU z dogovorom o aktu o digitalnih storitvah: konec divjega zahoda na spletu?

Svet 23. Apr 202209:14 0 komentarjev
Facebook logo
Dado Ruvic/REUTERS

EU je danes zgodaj zjutraj uskladila akt o digitalnih storitvah (DSA), ki prinaša varnejše spletno okolje. Akt uvaja ostrejša pravila za platforme in spletne strani, ki razpolagajo z vrsto prepovedanih vsebin, kot so sovražni govor in slike spolnih zlorab otrok, in zagotavlja zaščito osnovnih pravic uporabnikov.

Kot so sporočili iz Bruslja, so uspeli uskladiti zakonodajo, o kateri so se usklajevali od leta 2020, veljala pa bo za vse, ki zagotavljajo spletne storitve v EU. “Da, dosegli smo dogovor,” je danes zgodaj zjutraj tvitnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

“Z aktom o digitalnih storitvah se končuje obdobje, ko se spletne platforme obnašajo, kot da so prevelike, da bi jim bilo mar. To je pomemben mejnik za državljane EU,” je izpostavil Breton, ki je internet pred časom označil za divji zahod.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen je dogovor o DSA ocenila kot zgodovinski. “Na spletu bo poslej nezakonito vse, kar je nezakonito tudi sicer,” je poudarila von der Layenova.

Letne revizije in visoke kazni

Skladno z novo zakonodajo bodo morale spletne platforme umakniti nelegalne vsebine takoj, ko bodo te zaznane. Socialna omrežja bodo morala blokirati uporabnike, ki bodo pogosto kršili pravila. Platforme za spletno prodajo pa bodo morale še pred ponujanjem izdelkov preveriti identiteto dobaviteljev posameznega izdelka.

Posebne zaveze bodo veljale za zelo velike platforme, torej tiste z več kot 45 milijoni aktivnih uporabnikov v EU. Seznam podjetij sicer še ni bil objavljen, bodo pa na njem zagotovo podjetja, kot so Google, Apple, Facebook, Amazon in Microsoft, pa tudi Twitter, najverjetneje pa tudi TikTok, Zalando in Booking.com.

Velike platforme bodo morale oceniti tveganja in takoj odstraniti neprimerne vsebine, prav tako pa bodo morale biti bolj transparentne glede podatkov in algoritmov.

Evropska komisija bo podjetja letno revidirala in bo lahko za ponavljajoče kršitve izrekla kazni do višine šest odstotkov letne prodaje posameznega podjetja.

Akt o digitalnih storitvah je poleg akta o digitalnih trgih del ključnih digitalnih dosjejev, ki bosta posameznikom in podjetjem zagotovila bolj pošteno in varnejše spletno okolje. Sprejem teh dosjejev je spremljajo intenzivno lobiranje tehnoloških podjetij in ostra razprava o svobodi govora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!