EU zaradi kršenja človekovih pravic razširila sankcije proti Iranu

Svet 22. Maj 202315:39 1 komentar
Iranke nakupujejo na bazarju
PROFIMEDIA

Zaradi zatiranja človekovih pravic v Iranu so države Evropske unije na seznam sankcioniranih dodali še pet posameznikov in dve pravni osebi.

Zunanji ministri držav članic EU so danes razširili sankcije proti Iranu zaradi zatiranja človekovih pravic, so sporočili iz Sveta EU. Na seznam sankcioniranih so dodali še pet posameznikov in dve pravni osebi. Sankcije vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanj v EU.

V okviru osmega svežnja sankcij, ki so jih začeli uvajati oktobra lani zaradi smrti Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja protestov v Iranu, so sankcije uvedli proti poveljniku teheranske pomožne policijske enote Salmanu Adinehvandu. Pomožna policijska enota iranskih sil pregona je po navedbah EU neposredno odgovorna za nasilno zatrtje protestov v Teheranu septembra in oktobra 2022.

Poleg njega so na seznam uvrstili še tiskovnega predstavnika iranske policije Saida Montazerja al Mahdija, ki mu med drugim očitajo ustrahovanje v zvezi z nadzorovanjem. Sankcije so uvedli tudi proti javnemu tožilcu Mohsenu Nikvarzu, ki je povezan s primerom odvetnice protestnikov Marjam Arvin, ki so jo v zaporu brutalno mučili, navajajo na Svetu EU.

Na seznam pravnih oseb, za katere veljajo sankcije, pa so dodali sklad, ki upravlja naložbe iranske revolucionarne garde. Poleg tega pa tudi proti študentski organizaciji Basij, povezani z revolucionarno gardo. Organizaciji EU očita izvajanje represije na študentskih kampusih.

EU je tako sankcije zaradi kršenja človekovih pravic v Iranu uvedla že proti več kot 200 posameznikom in skoraj 40 pravnim osebam. Prvi sveženj so uvedli oktobra lani, potem ko je septembra v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini, oblasti pa so nasilno zatrle proteste, ki so sledili.

Pretekli teden so usmrtili tri ljudi, ki so novembra sodelovali na protivladnih protestih v mestu Isfahan v osrednjem delu države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje