Evropski poslanci pritrdili: Pravica do splava bi morala biti temeljna pravica

Svet 11. Apr 202408:57 > 13:57 3 komentarji
"Za izbiro" (Foto: REUTERS/Rebecca Noble)

Evroposlanci so pritrdili resoluciji, ki bi pravico do splava vključila v Listino EU o temeljnih pravicah. "Čas je, da se pravica do splava za vse Evropejke in Evropejce zapiše v zakon," je dejala predsednica Valerie Hayer, predsednica Renew Europe, ki je predlagala resolucijo. Kljub potrditvi s strani poslancev pa to ne pomeni tudi dejanskega vpisa v listino. Za njene spremembe je namreč potrebno soglasje vseh držav članic.

Evropski poslanci so na današnjem plenarnem zasedanju v Bruslju pritrdili resoluciji, ki zahteva vpis pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah. Gre za resolucijo, ki so jo pred dvema letoma pripravili v Renew Europe z željo, da bi “vsem Evropejkam zagotovila pravico do odločanja o lastnem telesu ne glede na to, kje v Uniji se nahajajo”, so zapisali po glasovanju.

“Ženske pravice ne smejo nikoli postati žrtev populizma. Medtem ko se evropska radikalna desnica trudi najti nove načine za uveljavitev svoje agende, moramo ostati odločnejši kot kdaj koli prej in zagovarjati pravice žensk. Čas je, da se pravica do splava za vse Evropejke in Evropejce zapiše v zakon. Tvoje telo, tvoje pravice,” je dejala predsednica Renew Europe Valerie Hayer. V resoluciji ob tem tudi pozivajo Poljsko in Malto, naj odpravita omejitve do opravljanja splava.

Slovenska evroposlanka Irena Joveva (Svoboda/Renew Europe) meni, da v 21. stoletju še vedno doživljamo posege v temeljne človekove pravice, “o katerih se ne bi smeji pogovarjati”. “V več državah članicah Evropske unije še vedno obstajajo zakonske omejitve ali celo prepovedi opravljanja splava, kar je nedopustno, meni osebno, kot ženski, pa tudi nepredstavljivo. Kakršenkoli odvzem pravice do splava je odvzem osnovnih človekovih pravic,” je zapisala v odzivu.

Odločitev je pozdravil tudi Matjaž Nemec (SD, S&D), saj da sedanje politike ne zadoščajo. “Med državami članicami so še vedno ogromne razlike pri tem vprašanju. In ravno to vrzel moramo zapolniti z minimalno zaščito pravic vseh žensk v Uniji, vključno z dostopom do varnega in zakonitega splava. Ta mora postati univerzalna, neodtujljiva in nedeljiva pravica po vsej Evropi,” je zapisal.

evropski parlament
Foto: PROFIMEDIA

Poslanci so pred današnjim glasovanjem že 14. marca opravili razpravo, v kateri so države članice pozvali, naj ženskam zagotovijo dostop do varnega in zakonitega splava. Kljub današnji potrditvi s strani poslancev pa usoda resolucije še vedno ostaja v rokah prav vseh članic Evropske unije. Za spremembo Listine EU o temeljnih pravicah je namreč potrebno soglasje vseh držav članic.

Spomnimo, dogajanje v Evropskem parlamentu sledi dogajanju v Franciji, ki je v začetku marca pravico do splava vpisala v ustavo. Evropska komisija je v sredo tudi registrirala evropsko državljansko pobudo Inštituta 8. marec za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje