Prodaja tobaka na Irskem: predlagajo najvišjo starostno mejo v EU

Svet 14. Maj 202420:06 1 komentar
kajenje
Kajenje (Foto: PROFIMEDIA)

Irska bi dvignila starostno omejitev tobaka na 21 let. S tem bi imela Irska najvišjo starostno omejitev v Evropski uniji.

Irska namerava dvigniti starostno omejitev za nakup tobaka na 21 let, je razvidno iz danes predstavljenega osnutka zakona.

Irski minister za zdravje Stephen Donnelly je danes ob predstavitvi osnutka zakona, ki ga je potrdila vlada, dejal, da primer iz ZDA kaže, da zvišanje starostne omejitve na 21 let omejuje dostop do cigaret za mlade preko druženja.

“Manj verjetno bodo v socialnih krogih z ljudmi, ki lahko legalno kupijo cigarete,” je dodal.

Kot je še pojasnil, dokazi kažejo na to, da ljudje najpogosteje postanejo kadilci med 18. in 21. letom starosti. S tem bi imela Irska najvišjo starostno omejitev v Evropski uniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenutno na Irskem kadi 18 odstotkov prebivalstva, starejšega od 15 let. Novi zakon pa naj bi ta delež še dodatno zmanjšal, čeprav ne uvaja višje starostne omejitve za uporabnike elektronskih cigaret, ki so jo lani postavili pri 18 letih.

Irska je leta 2004 postala prva država EU, ki je prepovedala kajenje v notranjih prostorih. Kasneje so temu sledile še številne druge države.

V večini držav EU je trenutno starostna omejitev za nakup tobaka 18 let. V Latviji pa so sprejeli zakon, kjer bo od leta 2025 starostna omejitev postavljena pri 20. letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje