Evropska komisija predlaga hkratno cepljenje proti covidu-19 in gripi

Koronavirus 02. Sep 202216:06 3 komentarji
Cepljenje
Žiga Živulović jr./BOBO

Evropska komisija je danes državam članicam EU predlagala konkretne ukrepe, da bi se izognili povečanju števila primerov novega koronavirusa med prihajajočo jesenjo in zimo. Glavni cilj predlaganih ukrepov je povečati uporabo cepiv ter zagotoviti učinkovito zaščito vseh državljanov, so danes sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija poziva države članice Evropske unije (EU), naj vzpostavijo potrebne strategije in strukture, vključno s cepljenjem proti covidu-19 in nadzorom nad širjenjem okužb, da se bodo lahko hitro in trajno odzvale na morebitne prihodnje izbruhe.

“Države članice morajo še naprej usklajevati prizadevanja za pripravljenost po vsej EU pred naslednjim valom in nadaljnje uvajanje programov cepljenja. Če bomo ukrepali zdaj, bomo omejili pritisk na zdravstvene sisteme, motnje v gospodarstvu in izzive za družbo,” je dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, pristojen za evropski način življenja.

Komisija zlasti spodbuja države članice, naj izboljšajo delež cepljenih oseb, prednostno uvedejo dodatni poživitveni odmerek za ranljive skupine prebivalstva, združijo kampanje cepljenja proti covidu-19 in gripi, in zagotovijo jasno obveščanje državljanov o koristih cepljenja.

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je ob tem poudarila, da je pandemija koronavirusa še vedno prisotna, zato je treba ukrepati takoj, usklajeno in trajnostno, da bi preprečili nov porast okužb. Izpostavila je, da je pri tem ključnega pomena, da vse države članice pripravijo zanesljive strategije cepljenja za jesen in zimo, vključno z uvedbo novoodobrenih poživitvenih cepiv.

Evropska komisija je danes odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron, ki trenutno prevladuje v Evropi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje