Evropska komisija s prenovljenim kodeksom v boj proti dezinformacijam

Svet 16. Jun 202219:00 1 komentar
evropska komisija
PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes predstavila prenovljen kodeks ravnanja glede dezinformacij. Med 34 podpisniki dokumenta, ki je bil v prvotni obliki sprejet pred štirimi leti, so tudi podjetja, ki upravljajo z največjimi družbenimi omrežji, kot so Meta, Google, Twitter, TikTok in Microsoft.

Cilj podpisnikov dokumenta je omejiti doseg dezinformacij z bolj sistematičnim nadzorom nad tovrstnimi vsebinami, in sicer s hitrejšim odstranjevanjem lažnih vsebin, zmanjšanjem finančnih spodbud za ustvarjalce takšnih vsebin, ter s preverjanjem dejstev na spletnih platformah.

Prenovljena verzija kodeksa je bila izboljšana z izkušnjami, pridobljenimi v času pandemije novega koronavirusa in med še vedno trajajočo vojno v Ukrajini, so zapisali pri Evropski komisiji.

Med podpisniki kodeksa so med drugim tudi organizacije, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev, oglaševalska podjetja in civilnodružbena gibanja.

Nov dokument sta danes v Bruslju predstavila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, ki je pristojna za preglednost in vrednote, in komisar za notranji trg Thierry Breton.

Breton je poudaril, da morajo spletne platforme storiti več, da onemogočijo zaslužke tistim, ki na spletu širijo dezinformacije. Po njegovih besedah bo kodeks podkrepljen z aktom o digitalnih storitvah, glede katerega je bil aprila sprejet začasni politični dogovor. Podjetja, ki bodo kršila kodeks, bodo tako lahko podvržena finančnim kaznim v višini do šestih odstotkov globalnega letnega prometa.

Podpisniki prenovljenega kodeksa bodo imeli na voljo šest mesecev za izvedbo zavez in ukrepov, h katerim so se zavezali. V začetku leta 2023 bodo komisiji predložili prva poročila o izvedbi.

V skladu s kodeksom je bila ustanovljena tudi delovna skupina, ki bo spremljala, pregledovala in prilagajala zaveze glede na tehnološki, družbeni, tržni in zakonodajni razvoj. Delovna skupina se je prvič sestala že danes, v prihodnje pa se bo sestajala po potrebi in vsaj vsakih šest mesecev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje