Evropska komisija se je odzvala na napoved več članic o začetku nadzora na mejah

Svet 04. Okt 202314:49 0 komentarjev
Nazdor na meji med Poljsko in Slovaško
Foto: PROFIMEDIA

Z današnjim dnem so Avstrija, Češka in Poljska začele z začasnim nadzorom na svojih mejah s Slovaško. Zaradi povečanega števila nezakonitih prebežnikov bo začasen začasen nadzor na meji z Madžarsko uvedla tudi Slovaška. Evropska komisija poudarja, da mora biti to skrajni in časovno omejen ukrep.

Evropska komisija se je danes odzvala na uvajanje nadzora na notranjih schengenskih mejah, potem ko so se Avstrija, Češka in Poljska odločile, da z današnjim dnem uvedejo začasni nadzor na svojih mejah s Slovaško. Pri komisiji so poudarili, da mora biti to skrajni in časovno omejen ukrep.

Govorka Evropske komisije Anita Hipper je poudarila, da mora ponovna uvedba nadzora na notranjih schengenskih mejah ostati “izjemna in časovno strogo omejena” ter skrajni ukrep.

Kot je dejala novinarjem v Bruslju, je bila Evropska komisija seznanjena s sprejetimi ukrepi Poljske, Češke in Avstrije, ki so jih te države sprejele za krajše obdobje desetih dni. Pri komisiji so v stiku s temi članicami, da bi identificirali možne alternativne ukrepe mejnemu nadzoru, je dodala.

Kot je ob tem še pojasnila, pri komisiji razumejo, da so uvedene mejne kontrole prilagojene tako, da čim manj motijo čezmejni promet.

Avstrija, Češka in Poljska so opolnoči ponovno uvedle začasne in naključne kontrole na mejnih prehodih s sosednjo Slovaško s ciljem zajezitve nezakonitih migracij. Ukrepi naj bi veljali deset dni, pri čemer se lahko to obdobje podaljša.

Prvi dan nadzora prijetih več kot dva ducata prebežnikov

Češka in poljska policija sta tako danes že začeli izvajati strožji nadzor nad ljudmi, ki prečkajo mejo s Slovaško, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češki mejni organi so v prvih nekaj urah prijeli več kot dva ducata prebežnikov, večinoma iz Sirije, so na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočile oblasti.

Češki organi mejne kontrole izvajajo naključno na 17 cestnih, sedmih železniških in treh vodnih prehodih ter drugih točkah ob 250-kilometrski meji s Slovaško. Namen ukrepa je preprečiti tihotapljenje prebežnikov v Evropo po zahodnobalkanski poti, dodaja dpa.

Slovaška uvaja mejni nadzor s sosednjo Madžarsko

Slovaška je v odgovor na to danes sklenila, da bo s četrtkom začasno ponovno uvedla nadzor na meji z Madžarsko.

Slovaška bo zaradi povečanega števila nezakonitih prebežnikov uvedla začasen nadzor na meji z Madžarsko. Ukrep bo začel veljati v četrtek, je danes sklenila vlada v Bratislavi, ki je odločitev utemeljila s ponovno uvedbo mejnih kontrol Avstrije, Češke in Poljske na meji s Slovaško.

Vlada v Bratislavi je na današnji seji sklenila, da bo Slovaška začasno ponovno uvedla nadzor na meji z Madžarsko. Ukrep bo začel veljati v četrtek in bo v veljavi deset dni, je poročala slovaška tiskovna agencija Tasr.

Sprejeti ukrep je odgovor na ponovno uvedbo začasnih mejnih kontrol Avstrije, Češke in Poljske na mejnih prehodih s Slovaško, je pred sejo vlade povedal državni sekretar na slovaškem notranjem ministrstvu Martin Kralovič.

Vse več članic z notranjim nadzorom na svojih mejah

Zaradi povečanega števila nezakonitih prebežnikov vse več članic schengenskega območja krepi nadzor na svojih mejah. Nemčija je tako konec prejšnjega meseca sporočila, da bo njena policija izvajala dodaten nadzor ob meji s Poljsko in Češko po fleksibilnem modelu, ki ga ni treba prijaviti Evropski komisiji.

Podobno je slovenska policija sredi prejšnjega tedna okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih ob meji s Hrvaško, kjer prihaja do povečanega števila nezakonitih prehodov. Slovenija pri tem poudarja, da ne gre za nadzor na notranji schengenski meji.

Avstrija sicer že več let izvaja mejni nadzor s Slovenijo in Madžarsko. Ukrep je prvič uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga na vsakih šest mesecev podaljšala, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!