Evropska unija odpravila praktično vse carine na blago in žito iz Ukrajine

Svet 25. Maj 202316:57 2 komentarja
Rusija Ukrajina Žito
Foto: PROFIMEDIA

Ministri držav članic EU, pristojni za trgovino, so dokončno potrdili enoletno podaljšanje odprave carin na ukrajinsko žito in druge kmetijske proizvode. EU je sicer carine za večino blaga iz Ukrajine odpravila že pred rusko invazijo.

Svet Evropske unije (EU) je potrdil enoletno obnovitev uredbe, v skladu s katero je unija v okviru pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino odpravila carine na uvoz ukrajinskega žita. Carine so odpravili tudi za druge kmetijske proizvode, za katere veljajo tarifne kvote, ter sadje in zelenjavo, za katero velja sistem vhodnih cen. Podaljšanje bo začelo veljati 6. junija, so navedli na Svetu.

Tako so odpravljene praktično vse carine na blago iz Ukrajine, saj so večino odpravili že v okviru pridružitvenega sporazuma pred začetkom ruske invazije. “Ta uredba je pomembna za ukrajinsko gospodarstvo, ki še naprej trpi zaradi ruske agresije. To kaže, da je EU pripravljena stati ob strani Ukrajini, dokler bo treba, tudi na področju trgovine,” je ob tem povedal švedski minister za zunanjo trgovino Johan Forssell.

Podaljšanje uredbe je pozdravil tudi izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Ob tem je pojasnil, da podaljšanje uredbe predstavlja tudi pravno podlago za podaljšanje omejitve uvoza pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v pet vzhodnih članic EU, ki so se zaradi odprave carin za ukrajinsko žito znašle v težavah. Komisija je po besedah Dombrovskisa nakazala pripravljenost, da izredne ukrepe podaljša tudi po 5. juniju, o čemer zdaj razpravlja s Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Romunijo in Bolgarijo ter Ukrajino.

Vzhodne članice so se ob omejitvi uvoza določenih kmetijskih pridelkov iz Ukrajine sicer zavezale k odpravi enostranskih ukrepov, v okviru katerih so večinoma prepovedale uvoz žita iz Ukrajine. Madžarska prepovedi še ni odpravila.

Govora tudi o odnosih z ZDA in Kitajsko

Ministri za trgovino so na današnjem zasedanju v Bruslju govorili še o trgovinskih odnosih z ZDA in Kitajsko spričo zaostrenih geopolitičnih razmer. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan je na zasedanju podprl konstruktiven dialog za uresničevanje pozitivne trgovinske agende z ZDA. Vendar je tako kot večina prisotnih na zasedanju izrazil zaskrbljenost pred počasnim napredkom pri reševanju odprtih vprašanj med trgovinskima partnericama.

Furs, Luka Koper
Borut Živulović/BOBO

Dejal je, da je “Slovenija izrazito izvozno usmerjena država, zato je še bolj občutljiva na trgovinske ovire.” Poudaril je tudi, da je moč EU v močnem gospodarstvu, so sporočili z ministrstva. “Trgovinska partnerstva so pomembna, vendar mora biti partnerski odnos uravnotežen. Ko naši trgovinski partnerji postavijo lastne interese pred pravila svetovne trgovine, je razumno, da se zaščitimo,” je dejal.

Kot so še navedli, je Židan v razpravi o odnosih s Kitajsko podprl strateški pristop EU do Kitajske kot partnerja, tekmeca in sistemskega rivala. Izpostavil je, da so za reševanje odprtih vprašanj glede izboljšanja trgovinskih in naložbenih odnosov s Kitajsko ter zmanjševanje odvisnosti EU od kitajskega trga potrebni konstruktiven dialog na vseh ravneh kot tudi usklajene aktivnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje