Evropske države se pripravljajo na najslabše scenarije: redukcije elektrike

Svet 09. Okt 202217:49 5 komentarjev
elektrika
Profimedia

Britanska vlada se pripravlja na morebitne redukcije elektrike, ki so sicer po besedah finančnega ministra Nadhima Zahawija malo verjetne. Podobno sporočajo iz Francije in Nemčije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanski upravljavec električnega omrežja ESO je sporočil, da bodo morda potrebni načrtovani triurni izpadi dobave električne energije za britanska gospodinjstva in podjetja. S tem bi zagotovili, da omrežje ne bi klecnilo. To so sicer opisali kot “malo verjeten” scenarij, do katerega bi prišlo, če elektrarne ne bi dobile dovolj plina za delovanje.

Minister Zahawi je sicer danes za Sky News spomnil, da ima Velika Britanija drugo največjo infrastrukturo za predelavo utekočinjenega zemeljskega plina v Evropi. “Polovico plina proizvedemo tukaj doma, želimo pa iti še dlje – letos smo proizvodnjo plina povečali za 26 odstotkov. Imamo povezovalne plinovode s sosednjimi državami,” je dejal.

Vseeno je prav načrtovati vse možne scenarije, je dodal Zahawi. Zavrnil pa je načrte, po katerih bi vlada namenila 14 milijonov funtov za kampanjo ozaveščanja ljudi o varčevanju z energijo.

O morebitnih redukcijah razmišljajo tudi v drugih evropskih državah. V Franciji načrt, ki ga je pripravil distributer električne energije Enedis, v najslabšem primeru predvideva do dvourne redukcije, poroča tiskovna agencija Reuters. Splošni izpadi električne energije bi lahko izmenično prizadeli le nekatere dele Francije, še dodaja agencija, ki se sklicuje na neimenovane dobro poučene vire.

elektrika
PROFIMEDIA

Tudi v Nemčiji ni mogoče povsem izključiti, da bi v letošnji zimi občasno prišlo do primerov, ko razpoložljiva električna energija ne bi zadostovala za celotno povpraševanje, je sporočil nemški upravljavec prenosnega elektroenergetskega omrežja Amprion. Da bi to preprečili, bi upravljavci omrežja v najslabšem primeru uvedli časovno omejene redukcije, poroča spletni portal Clean Energy Wire.

Robert Schmitt, vodja münchenske organizacije, ki zagotavlja storitve odzivanja na nesreče, meni, da se morajo Nemci naučiti, kako ravnati v primeru redukcij. Njegova organizacija že od leta 2009 ponuja tovrstne tečaje, interes zanje pa se je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa občutno povečal od začetka ruske invazije na Ukrajino. Med drugim poučujejo kuhanje brez elektrike, alternativne načine oskrbe s pitno vodo in zagotavljanje zalog za nujne primere.

Evropska komisija se ob vse bolj zaostreni energetski krizi pripravlja tudi na morebitne izpade elektrike, je ta teden v pogovoru za nemško medijsko skupino RND povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Če bi do tega prišlo v več državah članicah EU, bi lahko koristile tudi pomoč iz evropske strateške rezerve, je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje