Evropske župane preslepil lažni Vitalij Kličko

Svet 26. Jun 202212:01 1 komentar
vitalij kličko, videoklic, deepfake
Twitter/@Senatskanzlei Berlin

Župani Berlina, Madrida in Dunaja so se prek videokonferenčnega klica pogovarjali z osebo, za katero so mislili, da je kijevski župan in nekdanji boksar Vitalij Kličko. Toda izkazalo se je, da nihče od njih v resnici ni klepetal s Kličkom, temveč z osebo, ki je bila s pomočjo "deepfake" tehnologije videti in zvenela kot on.

Župani več evropskih prestolnic so nasedli “deepfake” tehnologiji, ki jih je prepričala, da preko videokonferenčnega klica govorijo z županom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Berlinska županja Franziska Giffey je po razkritju, da v resnici ni govorila s Kličkom, dejala, da “ni bilo nobenih znakov, da v videokonferenčnem klicu ni šlo za pravo osebo,” piše Guardian.

Šele po 15 minutah, ko je domnevni kijevski župan začel govoriti o tem, da prebežniki iz Ukrajine izkoriščajo Nemčijo za socialne prispevke in da naj se vrnejo v Ukrajino na vpoklic v vojsko, je Giffey postala sumničava. Povezavo so začasno prekinili, medtem pa kontaktirali ukrajinskega veleposlanika v Nemčiji, ki je preko oblasti v Kijevu potrdil, da oseba na drugi strani ni Kličko, je poročal Der Spiegel. Takrat so ugotovili, da gre za “deepfake” tehnologijo.

“Deepfake” tehnologija se s pomočjo že obstoječih fotografij in posnetkov nauči posnemati govor ter mimiko in gestiko določene osebe in jih na njihovi podlagi poustvari. Tako lahko ustvari animacije politikov (ali kogarkoli drugega), ki dajejo lažne govore.

“Žal je realnost taka, da se vojna bije z najrazličnejšimi sredstvi, vključno z internetom, in tako se z digitalnimi sredstvi spodkopava zaupanje ali diskreditira partnerje in zaveznike Ukrajine,” je še dejala Giffey.

Pisarna madridskega župana je na policijo podala pritožbo iz istega razloga; madridski župan José Luis Martínez-Almeida se je prav tako pogovarjal z nekom, ki se je izdajal za Klička. Po poročanju The Guardian naj bi župan že na začetku klica začel sumiti, da ne gre za pravo osebo, zato je klic prekinil.

Dunajski župan Michael Ludwig pa je v sredo na Twitterju zapisal, da je v videoklicu govoril s Kličkom, a so v soboto nato tvit izbrisali. Kmalu zatem so na uradnem Twitter profilu avstrijske prestolnice zapisali, da je bil Ludwig “žrtev resnega kibernetskega zločina,” še piše The Guardian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje