Evropski otok, kjer se lahko za 50 evrov z vlakom vozite po mili volji

Potovanja 27. Okt 202305:10 0 komentarjev
Korzika
PROFIMEDIA

Kar 20 tisoč ljudi in dve desetletji je bilo potrebnih za gradnjo železnice čez najbolj hribovit sredozemski otok – Korziko. Tedenska vozovnica za vožnjo z vlakom stane 50 evrov.

Vlak je lahko tudi najboljši način za doživetje Korzike, njenih vrhov in pečin, plaž, zgodovinskih mest, bujnih gozdov in ravnin, piše portal Punkufer.

Zaradi toliko lepote ne preseneča, da so stari Grki Korziko imenovali Kalliste, kar pomeni ‘najlepša’. Tudi Francozi ga imenujejo L’Île de Beauté (otok lepote).

Korziko letno obišče tri milijone obiskovalcev, ki otok največkrat raziskujejo v najetih avtomobilih, tako se zdi, da mnogi sploh ne vedo, da imajo na Korziki železnico Le Chemins de Fer de la Corse – ali Trinicellu, kar pomeni mali vlak.

Korzika Korzika
PROFIMEDIA
Korzika Korzika
PROFIMEDIA
Korzika Korzika
PROFIMEDIA
korzika korzika
PROFIMEDIA
Korzika Korzika
Prizor iz Korzike (Foto: PROFIMEDIA)
Korzika Korzika
PROFIMEDIA

Železnica pa je skoraj na vrhu “najlepših” evropskih potovanj z vlakom. Je tudi eden najugodnejših, saj enotedenska vozovnica stane le 50 evrov.

Železniško omrežje povezuje tri obalna mesta na zahodni (Ajaccio), severozahodni (Calva) in severovzhodni (Bastia) obali otoka. Prva etapa železnice je bila odprta leta 1888, nato se je v naslednjih letih razširila. Proga pa je “zdrsnila” v gorske doline in povzpela na oddaljene vrhove hribov in povezala zgodovinska mesta v notranjosti, kot je Corte. V nekaterih najlepših pokrajinah lahko uživate, saj vlaki redko presežejo 80 kilometrov na uro.

232 kilometrov dolga železniška proga se vije skozi 32 predorov, 52 mostov in viaduktov ter čez številne vrhove in soteske. V šestdesetih letih je bila železnica ogrožena zaradi naraščanja avtomobilskega prometa, tako so francoske oblasti napovedale zaprtje Trinicelluja. A so domačini protestirali, francoska vlada pa klonila pod pritiski.

Če potujete z vlakom, lahko spoznate Ajaccio, ki je znan kot rojstni kraj Napoleona Bonaparteja, nato pa se odpravite proti gorskemu mestecu Corte – središču Korzike.

Od Corte lahko nadaljujete do Calvija skozi dolino Navaccia do pristanišča L’Île-Rousse. Če uporabljate Calvi kot svojo glavno točko, se od tam lahko odpravite na enodnevne izlete z vlakom. Od Calvija do Bastie se boste povzpeli na ogromno planoto in se nato rahlo spustili proti severovzhodni obali skozi pokrajino, posejano z vinogradi in gozdovi, “penečimi” rekami in starimi mostovi. Na koncu vas bo pričakala mirna Bastia s čudovitim starim pristaniščem, obkrožena s stanovanjskimi stavbami in cerkvami iz 18. stoletja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!