Evropski parlament o shodu neofašistov v Rimu in molku italijanske premierke

Svet 17. Jan 202412:21 0 komentarjev
shod neofašistov
Italijo je razburil posnetek množice več sto ljudi, ki ob vzklikih izteguje desnico v fašistični pozdrav (Foto: @_Brick_Block_/X)

V Evropskem parlamentu so v torek razpravljali o vzponu neofašizma v Evropi. Med poslanci se je vnela burna debata o molku italijanske premierke Georgie Meloni, ki se uradno ni odzvala na neofašistični shod v Rimu v začetku meseca.

Povod za razpravo je bil množičen fašistični pozdrav na shodu v Rimu 7. januarja. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v razpravi pozvala k hitremu in odločnemu ukrepanju v boju proti neofašizmu.

Kot je še dejala evroposlancem, je ključno delovati skupaj, saj demokracija umre, kadar demokrati ne ukrepajo. Menila je, da bi se morali neofašizmu upreti z bojem proti sovražnemu govoru in dezinformacijam, ki po njenih besedah pospešeno vodijo v neofašizem.

Poudarila je še, da so neofašistične skupine v Evropi na obrobju, a predstavljajo veliko tveganje.

Molk italijanske premierke Meloni

V političnih skupinah socialistov in demokratov (S&D), liberalcev (Renew), levice in zelenih so obsodili molk italijanske premierke Giorgie Meloni, ki se uradno ni odzvala na dogodek. Poslanci iz stranke Meloni pa so obtožili levico, da je razpravo v Evropskem parlamentu izkoristila za blatenje Italije.

Italijanski evroposlanec Fulvio Martusciello je v imenu politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) izpostavil, da ni dobrega in slabega fašizma. Tako kot je treba obsoditi tiste, ki dvigajo roke v fašistični pozdrav, je treba enako ostro obsoditi tudi teroristično nasilje 7. oktobra lani v Izraelu, s čimer pa imajo mnogi v Evropi težave, je menil.

Do molka Meloni ob fašističnem pozdravu in tudi do odnosa več evropskih politikov, zlasti iz vrst EPP, je bila kritična Nizozemka Sophia In’t Veld (Renew). “Zanima me, ali bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala premierko Meloni, naj obsodi fašistični pozdrav,” je dejala.

“Italija nikoli ni obračunala s fašizmom,” pa je menila poslanka zelenih iz Italije Rosa D’Amato.

Carlo Fidanza iz stranke Bratje Italije premierke Meloni je po drugi strani v imenu skupine konservativcev in reformistov (ECR) izpostavil, da v Italiji nevarnost javnemu redu danes predstavljata islamski radikalizem in skrajna levica, ni pa tveganja za vrnitev fašizma. “Demokracija je varna in Giorgia Meloni jo vztrajno brani,” je poudaril in dodal, da se je premierka večkrat javno izrekla proti totalitarizmom. Menil je še, da gre pri opozarjanju na vrnitev fašizma za predvolilni manever levice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!