Evropski parlament sprejel nova pravila za zaščito delavcev pred azbestom

Svet 03. Okt 202321:12 0 komentarjev
Salonit Anhovo
Foto: Borut Živulović, BOBO

Evropski parlament je danes med drugim sprejel nova pravila za zaščito delavcev v EU pred zdravstvenimi tveganji, povezanimi z azbestom. Poslanci so med drugim potrdili tudi uredbo, ki uvaja nov trgovinski mehanizem za zaščito EU pred gospodarskim izsiljevanjem tretjih držav in poseganjem v njeno suverenost ter pogajalsko izhodišče Evropskega parlamenta glede revizije večletnega finančnega okvirja zaradi številnih kriz.

Evropski parlament je danes sprejel nova pravila za zaščito delavcev v EU pred zdravstvenimi tveganji, povezanimi z azbestom. Cilj nove zakonodaje je zmanjšati izpostavljenost azbestnim vlaknom na najnižjo možno raven in izboljšati zgodnje odkrivanje azbesta.

Direktivo, o kateri je parlament že dosegel dogovor s Svetom EU, so evropski poslanci danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli s 614 glasovi za, dvema proti in štirimi vzdržanimi.

Nova zakonodaja znižuje mejno vrednost za poklicno izpostavljenost azbestu z 0,1 na 0,01 vlakna azbesta na kubični centimeter.

Direktiva poziva tudi k uporabi sodobnejše in natančnejše tehnologije za odkrivanje prisotnosti tankih azbestnih vlaken po prehodnem obdobju, ki lahko traja največ šest let.

Za boljšo zaščito delavcev nova zakonodaja predvideva ustrezno uporabo individualne zaščitne in dihalne opreme, varno čiščenje oblačil, postopek dekontaminacije in usposabljanje delavcev.

Besedilo direktive morajo uradno potrditi še države članice, veljati pa bo začela po objavi v uradnem listu EU.

Evropski parlament, simbolična
Frederick Florin/REUTERS

Evropski poslanci potrdili trgovinski mehanizem za zaščito suverenosti EU

Evropski parlament je danes potrdil uredbo, ki uvaja nov trgovinski mehanizem za zaščito EU pred gospodarskim izsiljevanjem tretjih držav in poseganjem v njeno suverenost. Kot možne protiukrepe v primeru ustrahovanja, ki bi ga izvajale tretje države, uredba predvideva omejitve trgovine, naložb in dostopa do javnih naročil v EU.

Poslanci so uredbo potrdili s 578 glasovi za, 24 proti in 19 vzdržanimi glasovi ter tako uniji, kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, omogočili, da se v skladu z mednarodnim pravom in v skrajni sili odzove, če so EU ali posamezne članice žrtve gospodarskega izsiljevanja tretje države, ki želi vplivati na njeno politiko ali stališče.

Novo trgovinsko orodje bo po pojasnilih iz Evropskega parlamenta predvsem odvračilno sredstvo, EU pa bo omogočilo, da se bo lahko proti gospodarski prisili borila z lastnimi protiukrepi.

V Evropskem parlamentu predlagajo dodatnih deset milijard evrov za večletni proračun

Evropski poslanci so danes v Strasbourgu potrdili pogajalsko izhodišče Evropskega parlamenta glede revizije večletnega finančnega okvirja zaradi številnih kriz. Parlament za obdobje med letoma 2024 in 2027 predlaga dodatnih deset milijard evrov poleg povečanja za 66 milijard evrov, ki ga je predlagala Evropska komisija.

Dodatnih deset milijard evrov bi evropski poslanci med drugim porabili za pomoč Ukrajini ob ruski invaziji, izzive na področju migracij ter krepitev zmogljivosti EU za odzivanje na krize.

Za vojno v Ukrajini in izzive, povezane z migracijami, bi namenili dve milijardi evrov, tri milijarde evrov bi bile predvidene za novo platformo Strateške tehnologije za Evropo (STEP), pet milijard evrov pa za povečanje sposobnosti Evropske unije za odzivanje na nepredvidene krize.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!