Evropski parlament zaskrbljen zaradi slabšanja medijske svobode v Sloveniji

Svet 15. Sep 202219:03 2 komentarja
Mediji, mikrofon
Foto: BOBO

Evropski parlament je v danes sprejetem poročilu o stanju na področju temeljnih pravic za obdobje 2020-2021 izrazil zaskrbljenost glede več področij in države članice pozval k zaščiti evropskih vrednot. V poročilu izpostavljajo tudi zaskrbljenost zaradi razmer na področju svobode medijev v Sloveniji.

Evropski parlament “je močno zaskrbljen zaradi nadaljnjega slabšanja medijske svobode na Madžarskem, Poljskem in v Sloveniji ter zaradi različnih reform, ki so jih uvedle vladajoče koalicije, da bi zmanjšale raznolikost in utišale kritične glasove v medijih”, piše v danes potrjenem poročilu za leti 2020 in 2021. Ponovili so tudi pomen zaščite novinarjev pred grožnjami, napadi, nasiljem in poskusi uporabe pravnih sistemov za utišanje novinarjev oziroma SLAPP tožb. Zaskrbljeni so tudi zaradi vse pogostejše uporabe vohunske opreme, kot je Pegasus, s strani oblasti, so sporočili iz parlamenta.

Evropski poslanci so obenem izrazili zaskrbljenost zaradi vpliva ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 na demokracijo in temeljne svoboščine. Poleg tega obžalujejo, da v nekaterih državah članicah prihaja do stalnih kršitev vladavine prava. Da bi zaščitili temeljne evropske vrednote ter pravično razdelili evropska sredstva, so komisijo pozvali, naj uporabi mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava. Evropske institucije so pozvali, naj ukrepa proti Madžarski in Poljski, ki ne spoštujeta odločitev Sodišča EU.

Evroposlanci so obsodili nasilje na podlagi spola ter Bolgarijo, Češko, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Slovaško, pa tudi EU pozvali, naj ratificirajo istanbulsko konvencijo o preprečevanju nasilja nad ženskami. Do Poljske, Slovaške, Hrvaške in Litve pa so bili kritični zaradi nazadovanja na področju pravic žensk.

Obsodili so še nasilno zavračanje in nasilje nad migranti na mejah. Evropska agencija za zunanje meje Frontex naj ustavi delovanje v državah, kjer prihaja do tega, so pozvali. Za poročilo je glasovalo 410 evropskih poslancev, 131 jih je bilo proti, 42 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Od slovenskih evroposlancev so poročilo podprli Ljudmila Novak (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS), Klemen Grošelj (Renew) ter Milan Brglez in Matjaž Nemec (S&D/SD). Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS) sta glasovala proti. Irena Joveva (Renew) pa se glasovanja ni udeležila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje