N1 STUDIO: “Zamenjavo identitete so pravzaprav ugotovili čisto slučajno” (VIDEO)

N1 video 15. Sep 202218:16 7 komentarjev

Slovenijo je šokiral izredni dogodek v celjski bolnišnici, kjer se je zgodila zamenjava identitet dveh bolnikov. Kako je mogoče, da v bolnišnici niso preverjali identitete? Kakšni so oziroma bi morali biti v takih primerih protokoli? O tem smo se v N1 STUDIO pogovarjali z upokojeno zdravnico Dušo Hlade Zore, zastopnico pacientovih pravic na ljubljanskem območju.

V Splošni bolnišnici Celje se je zgodila zamenjava identitete dveh starejših pacientov. Eden je preživel, drug umrl, bolnišnica pa je preživelega razglasila za mrtvega in o tem obvestila tudi njegove svojce. Da so identiteti zamenjali, so ugotovili šele, ko se je pacient, za katerega so mislili, da je mrtev, vrnil v dom za starejše, že pred tem pa so svojci preživelega izvedli pokop. Vodstvo bolnišnice je ponudilo odstop, policija preiskuje sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je na robu solz razlagal, da se kaj takšnega v 21. stoletju ne bi smelo zgoditi.

V N1 STUDIO je gostovala upokojena zdravnica Duša Hlade Zore, zastopnica pacientovih pravic na ljubljanskem območju. “Ko sem izvedela za dogodek, prvi trenutek nisem dojela, kaj se je zgodilo. In še zdaj ne morem verjeti, da se identifikacija ni izvedla na nobeni stopnji. Od začetka, ko so oba pacienta premestili v reševalni avto, pa do smrti oziroma celo po smrti. Da se je zgodila zamenjava identitete, so pravzaprav ugotovili povsem naključno, ker je drugi pacient ostal živ,” je dejala Hlade Zore in dodala, da takšnega primera pri nas ne pomni. “Mislim, da je tak primer v Sloveniji edinstven. So pa bili primeri, ko so pri operaciji zamenjali ledvico in odstranili napačno, ampak pri istem pacientu.”

Protokoli, če so ti le na papirju, ne pomagajo

Hlade Zore je dejala, da je neopravičljivo, da se je zgodil takšen dogodek. Preverjanje identitete na vseh stopnjah je obvezno, če tega ni, ni opravičila, je poudarila. “Sama hodim enkrat mesečno na injekcijo in vsakič me sestra, ki me pozna, vpraša: kdo ste, povejte ime priimek in letnico rojstva,” je dodala.

Povedala je, da se seveda lahko zgodi, da bolniki ne morejo komunicirati, a mora bolnišnica v takem primeru stik vzpostaviti s svojci. “Protokoli so zelo natančni, ampak če je protokol le na papirju, to ne pomaga veliko. Takšne napake se zgodijo, ker so v bolnišnici površni, protokolov ne poznajo ali pa ne upoštevajo.” Meni, da je treba vedno preveriti zdravstveno dokumentacijo in izkaznico, vsak bolnik bi moral po njenem s seboj imeti tudi osebni dokument s sliko, zdravstvena ustanova pa bi se morala pozanimati, kje so svojci in z njimi kontaktirati.

Tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je bil danes jasen, da ministrstvo zdaj čaka naloga, “da vzpostavimo izjemno strog nadzor, pravila igre, ki se jih bomo morali držati vsi”. Napovedal je, da bodo na ministrstvu nemudoma sprožili izredni nadzor. Strokovni nadzor so uvedli tudi v Splošni bolnišnici Celje, prav tako ministrstvo uvedbo strokovnega nadzora pričakuje od Zdravstvenega doma Sevnica in Zdravniške zbornice Slovenije.

Sta kriva izgorelost in preobremenjenost zdravstvenih delavcev? Mogoče delno, ocenjuje Hlade Zore, vendar “gotovo so bili pri sprejemu pacientov prisotni ustrezni zdravstveni delavci. Če bi upoštevali navodila, bi se tak dogodek zgodil veliko težje, sploh na toliko ravneh. Lahko bi rekla, da so zdravstveni delavci preobremenjeni, ampak to je poklic, ki ga opravljaš in kjer je treba biti pazljiv tudi pri majhnih stvareh.”

Ostra je bila tudi o odločitvi bolnišnice, ki je svojcem onemogočila obisk pacienta, ko se je ta še zdravil. “To je golo udobje zdravstvene ustanove. Covid je bil prevečkrat izgovor za daljše čakalne vrste in za onemogočanje stikov s sorodniki. V takih primerih, ko je pacient tako hudo bolan, bi morali svojcem dovoliti, da ga obiščejo.”

Prepričana je, da je prav, da je vodstvo celjske bolnišnice odstopilo, a le če imajo ustrezno zamenjavo. Medtem razloga za odstop zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana ne vidi. Ključno pa je, je še dejala Hlade Zore, da svojci dobijo vsa pojasnila, ki si jih zaslužijo.

Celotno oddajo si lahko pogledate na vrhu prispevka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje