Evropski poslanci opozorili na nedopustnost nadzora v schengenskem območju

Svet 18. Okt 202221:48 1 komentar
Evropski parlament
Yves Herman/REUTERS

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu popoldne razpravljal o dopustnosti ohranitve nadzora na notranjih mejah v območju schengna glede na sodbo Sodišča EU. Evroposlanci, med njimi Matjaž Nemec (S&D/SD) in Irena Joveva (Renew), so v razpravi opozorili, da nadaljevanje nadzora ni dopustno, in ga je treba odpraviti.

Sodišče EU je aprila razsodilo proti Avstriji, ki v primeru iste grožnje podaljšuje notranji nadzor na mejah od novembra 2017, kar ni skladno s pravom EU.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ob začetku razprave poudarila, da je Sodišče EU jasno dalo vedeti, da mora biti nadzor na notranjih mejah začasen, uveljavljen zgolj v izjemnih primerih in sorazmeren.

Ponovila je, da pričakuje od držav članic, da bodo spoštovale odločitev sodišča. Koordinatorja za schengen je nedavno prosila, naj pripravi časovnico, države članice pa jo morajo upoštevati in ponovno vzpostaviti območje prostega gibanja brez nadaljnjih zamud. “Če tega ne bodo storile, bo komisija ukrepala,” je napovedala.

Matjaž Nemec je obsodil nadzor na mejah. “Ukrepati moramo zdaj,” je pozval in vprašal, kaj bo zdaj naredila Evropska komisija. “Čas je, da zaščitimo vladavino prava in schengen,” je dejal. Predlagal je, naj komisija začne postopek ter izda mnenja o nadzoru. “Ali lahko sprejemamo to popolno nespoštovanje vladavine prava samo zato, ker ga kršita Francija in Nemčija,” je vprašal.

Poudaril je, da je odločitev sodišča treba spoštovati. “Schengen moramo negovati in ščititi. Če izgubimo schengen, bomo izgubili EU,” je sklenil Nemec.

“Mejni nadzori znotraj schengna brez upravičenih razlogov so nedopustni. Onemogočajo prost pretok ljudi, otežujejo življenje tistim, ki delajo v sosednji državi, predvsem pa sejejo razdor med državami,” poudarila Irena Joveva. Kot je dejala, so vsi razlogi za podaljševanje polletnega začasnega nadzora “za lase privlečeni”.

Poslanka je predlagala, naj komisija poda uradno javno mnenje in zaščiti interes unije z dejanji in odločnostjo, države pa naj se dogovorijo o skupnih rešitvah.

Komisarka Johansson je poslancem zagotovila, da schengen ni mrtev, saj je zaprtje meja ob izbruhu pandemije covida-19 spodbudilo unijo k reformi, da se je naučila iz preteklih kriz, kot je migrantska, in opremila schengensko območje za prihodnost.

Komisarka se je tudi strinjala z evroposlanci, ki so v današnji razpravi izpostavili pomen vstopa Hrvaške, Bolgarije in Romunije v schengen. “Moramo okrepiti varnost schengna in regulativni postopek, da bo to območje odporno in močno,” je še pozvala ob koncu razprave v Strasbourgu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje