Poziv evropskih poslancev: Trpljenje palestinskih civilistov se mora končati

Svet 27. Feb 202418:44 0 komentarjev
evropski parlament
Foto: PROFIMEDIA

V evropskem parlamentu so pozvali k takojšnjemu končanju spopadov v Gazi. V razpravi je več poslancev izpostavilo tudi pomen agencije ZN za palestinske begunce UNRWA, ki da ji članice nadaljnjega financiranja ne smejo odreči. "Jasno moramo povedati, da za UNRWA ni alternative, ne zdaj ne pozneje," je dejal evropski komisar Janez Lenarčič.

Evropski poslanci so danes pozvali k takojšnjemu premirju v Gazi. Prepričani so, da se mora trpljenje palestinskih civilistov končati, pozvali pa so tudi k izpustitvi talcev. Več poslancev je poudarilo tudi pomen financiranja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Evropski komisar Janez Lenarčič se je strinjal, da ni alternative tej agenciji. “Še vedno je ključnega pomena, da se UNRWA zagotovi ustrezno financiranje – pomanjkanje sredstev bi imelo katastrofalne posledice. Jasno moramo povedati, da za UNRWA ni alternative, ne zdaj ne pozneje. Zagotoviti je treba odgovornost posameznikov, vendar kolektivno kaznovanje ne more biti rešitev,” je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič v Strasbourgu, kjer ta teden poteka zasedanje Evropskega parlamenta.

Kritičen je bil še do nasilja izraelskih naseljencev, ob tem pa spomnil, da imajo v uniji soglasje 26 držav članic glede sankcij, a da je potrebno soglasje vseh. Zagotovil je, da si bo EU v zvezi s tem še naprej prizadevala za usklajen odgovor. “Vsa ljudstva v regiji si zaslužijo živeti v varni, dostojanstveni in stabilni soseščini,” je poudaril Lenarčič in ponovil, da je to mogoče le z rešitvijo dveh držav.

Poslanci so si bili dokaj enotni glede pozivov k prekinitvi ognja v Gazi, da se tako zaščitijo življenja civilistov in ustavi humanitarno krizo. Antonio Lopez-Isturiz White (EPP) je izpostavil, da je imel Evropski parlament v zadnjih štirih mesecih rekordno število razprav in sprejel rekordno število resolucij glede dogajanja na Bližnjem vzhodu ter da nameravajo še naprej pozivati k prekinitvi nasilja.

Tudi poslanka Evin Incir (S&D) je menila, da “kolikor dolgo bodo padale bombe na Gazo, toliko časa moramo o tem razpravljati”. Je pa ob tem kritično pripomnila, da bi morala razpravam slediti tudi dejanja. Hilde Vautmans iz politične skupine Renew pa je pozvala, da EU vse diplomatske napore usmeri v končanje vojne v Gazi.

Več poslancev iz omenjenih skupin je tudi pozvalo k nadaljnjemu financiranju UNRWA. Med njimi je bil Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je spomnil, da bo Slovenija namenila agenciji pol milijona evrov. Pri tem je opozoril, da ni več časa za sprenevedanje niti za odločanje in da je potrebno takojšnje končanje vojne, dostava zadostne količine pomoči in izpustitev talcev, ki so v rokah palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Klemen Grošelj (Renew/Svoboda) je v razpravi med drugim poudaril, da bi bilo potrebno vzporedno z diplomatsko rešitvijo voditi tudi politično-diplomatski proces, ki bi vodil v implementacijo rešitve dveh držav.

K prekinitvi ognja in zaščiti civilistov so med drugim pozvali tudi pri Zelenih in Levici, medtem ko so se poslanci Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identitete in demokracije (ID) predvsem zavzeli za takojšnjo izpustitev talcev. Spomnili so tudi na teroristične taktike Hamasa in bili kritični do UNRWA, ki so ji očitali sodelovanje pri napadu Hamasa na Izrael.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!