Evropska glavna tožilka decembra v Sloveniji, o naših kandidatih odločitev jutri

Svet 23. Nov 202114:49 1 komentar
Evropsko javno tožilstvo: Laura Kövesi
Laura Kövesi/Profimedia

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) bo predlog imenovanja Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca obravnavalo na kolegiju v sredo in najverjetneje tudi sprejelo odločitev. Evropska glavna tožilka Laura Kövesi bo 6. decembra na obisku v Sloveniji.

Na evropskem javnem tožilstvu (EPPO) so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, obravnavali ga bodo na kolegiju v sredo. “Najverjetneje bomo imeli odločitev o imenovanju jutri,” so napovedali. Odločitev bodo tudi javno sporočili.

Ob tem so potrdili, da bo evropska glavna tožilka Laura Kövesi 6. decembra na obisku v Sloveniji.

Vlada se je minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja. Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je sicer začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

V Evropski komisiji so odločitev slovenske vlade označili za korak v pravo smer in izpostavili, da bodo razvoj še naprej pozorno spremljali do uspešnega in zakonitega končanja postopka.

Kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev imenuje sodelujoča država. Ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, kandidate interno oceni, nato pa kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne. Evropsko javno tožilstvo je poudarilo, da nacionalne oblasti kandidate predlagajo, kolegij EPPO pa sprejme odločitev o njihovem imenovanju. “To je bistveno za našo neodvisnost,” so zapisali.

Zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev so bile tudi eden ključnih razlogov, da je Evropski parlament na dnevni red plenarnega zasedanja ta teden uvrstil tudi razpravo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji s predvideno resolucijo, o kateri naj bi glasovali decembra. V razpravi bo predvidoma sodeloval komisar za pravosodje Didier Reynders.

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje