Facebookova žvižgačica razkrila svojo identiteto

Svet 04. Okt 202109:12 > 08. Okt 2021 19:41 0 komentarjev
Facebook
Johanna Geron/REUTERS

Nekdanja zaposlena na Facebooku Frances Haugen, ki je posredovala že več informacij o nepravilnostih v tehnološkem gigantu, je razkrila svojo identiteto. Ob tem je dejala, da je Facebook vedno znova dajal prednost dobičku podjetja pred varnostjo. Najhujše obtožbe so na račun delovanja Instagrama.

Frances Haugen je bila gostja intervjuja na ameriški televiziji CBS, v katerem je razkrila, da je v preteklosti, ko je še delala pri Facebooku, večkrat poskrbela za “uhajanje informacij”, ki so razkrile številne nepravilnosti v tehnološkem velikanu.

Facebook je zapustila na začetku letošnjega leta, pred odhodom pa si je prenesla več internih dokumentov podjetja, ki jih je pred kratkim začela razkrivati s pomočjo Wall Street Journala.

Zvezdnike obravnavali drugače

Dokumenti so razkrili, da je Facebook drugače obravnaval profile zvezdnikov, politikov in uglednih ljudi. Pri nekaterih računih ni bilo nikakršnega nadzora, pri drugih pa je bil ta prilagojen.

Dokumenti so prav tako razkrili kompleksno tožbo delničarjev podjetja. Skupina delničarjev meni, da je bila pet milijard dolarjev (4,3 milijarde evrov) vredna poravnava s trgovinsko zvezno komisijo v primeru Cambridge Analytica tako visoka zato, ker je bila zasnovana za zaščito prvega moža Facebooka Marka Zuckerberga.

Negativen vpliv Instagrama na najstnike

Največ prahu je dvignila notranja preiskava Facebooka o njegovem Instagramu. Pokazala je negativen vpliv Instagrama na duševno zdravje najstnikov. V razkritih dokumentih naj bi 32 odstotkov anketiranih najstnic dejalo, da jim je, ko so bile nezadovoljne s svojimi telesi, Instagram še poslabšal občutek.

Haugen bo v prihodnjih dneh pričala tudi pred pododborom senata o “Zaščiti otrok na spletu”, govorila pa bo o raziskavah Facebooka in vplivu Instagrama na duševno zdravje najstnikov.

“Večkrat je bilo navzkrižje interesov med tem, kaj je dobro za družbo in kaj je dobro za Facebook. Podjetje se je vedno znova odločilo tako, da je v ospredje postavilo večji dobiček,” je dejala.

Instagram
Thomas White/REUTERS

Pred volitvami povišali varnost

Dodala je, da je Facebook pred ameriškimi volitvami začasno vklopil varnostne sisteme, da bi zmanjšal količino lažnih novic, vendar jih je takoj po volitvah znova ukinil. Prav tako naj bi Facebook pomagal pri spodbujanju nasilja ob nemirih in vdoru v Kapitol.

“Takoj po volitvah so izklopili oziroma spremenili nastavitve, tako kot so bile pred tem, oziroma tako, da ima dobiček prednost pred varnostjo, kar se zdi kot izdaja demokracije,” je dejala Haugen.

Nick Clegg iz Facebooka je za CNN sicer zavrnil, da bi bil Facebook odgovoren za nemire ob napadu na Kapitol.

“Ljudem se prikazuje lažno pomiritev, da sta za nemire krivi tehnologija in tehnika,” je dejal Clegg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!