Han se podaja v tekmo za predsednika SD, v stranki burni odzivi

Slovenija 12. Apr 202411:40 > 16:30 23 komentarjev

Gospodarski minister Matjaž Han bo kandidiral za predsednika Socialnih demokratov. Kot enega od razlogov za takšno odločitev navaja željo po "preboju socialne demokracije". Vsi trije ostali kandidati, torej Tadej Beočanin, Milan Brglez in Jani Prednik, vztrajajo, da svojih kandidatur kljub Hanovi vključitvi v tekmo ne bodo umaknili. To pomeni, da se bodo delegati SD na jutrišnjem kongresu odločali med štirimi kandidati za novega predsednika stranke. Hanova odločitev, ki jo je sprejel tik pred zdajci ter se ni vključil v enomesečno nagovarjanje članov in umirjanje razmer na terenu, pa je v stranki povzročila precejšnje razburjenje. Ne manjka niti ocena, prisotna je celo v poslanski skupini SD, da gre za razbijanje stranke. Kaj o vsem tem pravi trenutna predsednica SD Tanja Fajon?

Gospodarski minister Matjaž Han se podaja v tekmo za predsednika SD. To je že dopoldan sporočil ostalim trem kandidatom za predsednika stranke, torej ajdovskemu županu Tadeju Beočaninu, evropskemu poslancu Milanu Brglezu in vodji poslanske skupine SD Janiju Predniku.

V kasnejši izjavi za medije je Han dejal, da gre pri kandidaturi za vodenje SD za njegovo osebno odločitev. Ob tem pa je poudaril, da je v zadnjem tednu prejel veliko klicev in SMS-sporočil, naj se poda v tekmo za predsednika stranke. Dodal je, da kandidira “brez računic o podpori, brez lobiranja iz ozadja in brez skritih adutov v rokavu”.

Po Hanovih besedah so ostali trije kandidati novico o njegovi kandidaturi sprejeli “korektno”. Meni, da mora novi predsednik nujno povezati stranko – ne glede na to, kdo bo mesto zasedel. V primeru, da sam ne bo izvoljen, iz stranke ne bo izstopil.

Med razlogi za kandidaturo je navedel tudi željo po “preboju socialne demokracije”. “Deloval bi proti sebi, če bi v življenju sprejemal preuranjene odločitve, zato z vso mirnostjo in odgovornostjo danes trdim, da sem odločen in pripravljen, da sem lahko kandidat za predsednika SD. Res pa je, da mora vsaka stvar v življenju dozoreti,” se je dotaknil kritik.

“Vodenja stranke ne vidim kot individualno, temveč kot ekipno zadevo. Tako bom pristopal,” je dodal. Poudaril je, da je bil v stranki šestkrat zaporedoma izvoljen za poslanca ter dvakrat za župana. Kot svojo odliko je naštel to, da “se pogovarja z vsemi” in dodal, da bodo v odločitve vključeni vsi člani stranke, saj SD potrebuje enotnost. Nadeja se, da bo socialdemokraciji “vrnil sijaj, ki ga je v preteklosti že imela”.

Predstavil je tudi tri svoje zaveze: povezati vse člane stranke, ekipno predstaviti socialdemokratsko vizijo in vrednote ter se povezati z ljudmi.

“Menim, da bi bilo bistveno bolj ugodno ostati samo minister za gospodarstvo, turizem in šport in ne iti v to bitko. Ampak ker imam to stranko rad/…/ne bom dovolil, da bo šla tja, kjer ji ni mesto,” je še navedel Han. Povedal je tudi, da je o kandidaturi že obvestil predsednika vlade Roberta Goloba.

V skladu s statutom stranke SD lahko minister Han na jutrišnjem kongresu kandidira, če na njem zbere pisno podporo tretjine navzočih delegatov. Zbiranje podpisov je tajno. “Podpis še ne pomeni glasu, samo omogoči, da kandidiraš,” je pojasnil Han.

Aktualna predsednica Tanja Fajon, ki se jutri po 12 letih poslavlja iz vodstva stranke – zadnja štiri leta je bila predsednica, pred tem pa osem let podpredsednica – je dejala, da ceni vse kandidate, ki so se podali v predsedniško tekmo. Dodala je, da si želi predsednika, ki bo poenotil in povezal stranko na podlagi socialdemokratskih vrednot.

“Matjaž Han je zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenost tako znotraj stranke kot v Sloveniji. Je človek terena in operativen, tako da cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku,” je poudarila. Fajon razume “zadrego treh kandidatov, ki so delali na terenu” in si želi, da bi bili po jutrišnjem kongresu vsi zadovoljni.

Ostali trije kandidati vztrajajo pri kandidaturi

Kljub temu, da se v tekmo podaja Han, pa Beočanin, Brglez in Prednik zatrjujejo, da svojih kandidatur ne bodo umaknili. Ob tem dodajajo, da že slab mesec obiskujejo teren in predstavljajo svoj pogled na vodenje stranke. “Nobenega razloga ni, da se komurkoli umaknem,” nam je dejal Prednik.

Matjaž Han je sicer v preteklih tednih večkrat poudaril, da se za vodenje stranke ne bo potegoval. “Čeprav pravijo ‘v politiki nikoli ne reci nikoli’, ampak na kongresu 13. aprila ne bom kandidiral,” je dejal konec februarja, ko je že potekalo evidentiranje kandidatov za vodilne funkcije v SD.

N1 studio SD
Foto: Uroš Kokol/N1

Tako soglasja h kandidaturi za prvaka SD ni dal, čeprav ga je evidentiralo več članov in organizacij stranke ter so ga mnogi prepričevali, naj se v tekmo vendarle poda. Pred dnevi pa je Han priznal, da o kandidaturi razmišlja – kot že omenjeno jo je po statutu mogoče vložiti še na samem kongresu.

Hanovi podporniki so ob tem dodajali, da se sedanji trije kandidati za prvaka SD v predkongresni kampanji niso najbolje odrezali in da mnogi člani SD v njih ne prepoznajo svojega favorita.

Nekateri člani SD v primeru Hanove izvolitve napovedali izstop iz stranke

Med Socialnimi demokrati pa je bilo mogoče slišati tudi drugačne razlage Hanovega spreminjanja odločitve: od tega, da si njegovo kandidaturo želijo nekateri vplivni politiki in gospodarstveniki, do tega, da hoče preprečiti zmago katerega njemu manj ljubega kandidata. Prav tako ni manjkala ocena, da želi Han pokazati, kako v SD nima konkurence, ter da je prepričan o zmagi, četudi se v tekmo podaja tik pred zdajci.

Naši sogovorniki iz SD so prepričani, da je Han kot prekaljen in preračunljiv politik dobro preštel, da se mu na kongresu obeta zmaga. Ob tem pa poudarjajo, da je z odločitvijo, ki jo je sprejel v zadnjem trenutku in se torej ni vključil v enomesečno nagovarjanje članov in umirjanje razmer na terenu, v stranki povzročil precejšnje razburjenje. Ne manjka niti ocena,  ki je prisotna celo v poslanski skupini SD, da s svojim ravnanjem razbija stranko. Nekateri tudi vidni člani SD in lokalni odbori tako že napovedujejo, da bodo v primeru Hanove zmage zapustili stranko. Kot razlog navajajo, da bi se Socialni demokrati  pod Hanovim vodstvom še oddaljili od socialne demokracije.

Tako je na jutrišnjem kongresu nedvomno mogoče pričakovati zelo pestro razpravo.

Han je v popoldanski izjavi glede napovedi nekaterih članov, da bodo v primeru njegove zmage iz stranke izstopili, dejal, da se bo z vsakim, ki bo to nameraval storiti, individualno pogovoril.

Fajon pa se je na burno dogajanje v SD odzvala z besedami, da je v njihovi stranki vedno “dovolj brbotanja” in da njenemu nasledniku ne bo lahko. Kot je dejala začnejo nekateri člani predsednika stranke “rušiti” takoj, ko je ta postavljen. A po drugi strani znajo v stranki po navedbah Fajon po vsaki turbulenci tudi “zelo dobro stopiti skupaj”. Verjame, da se bo to zgodilo tudi po jutrišnjem kongresu, ki bo po njenih ocenah izredno zanimiv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje