Fajon zagotovila, da bo Slovenija Ukrajini pomagala tudi po koncu vojne

Slovenija 07. Jun 202211:52 > 16:36 5 komentarjev
Tanja Fajon in Olena Kondratiuk
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

Slovenijo je obiskala podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk in se srečala z ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon. Ta je zagotovila podporo ukrajinskemu prizadevanju, da vstopi v Evropsko unijo, in obljubila, da bo Slovenija Ukrajini pomagala tudi po koncu vojne.

“Danes je 104. dan vojne v Ukrajini, ki se bori za celotno Evropo,” je po srečanju s podpredsednico ukrajinskega parlamenta Oleno Kondratiuk v Ljubljani dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Politični predstavnici obeh držav sta na srečanju govorili predvsem o pomoči Slovenije Ukrajini ter ukrajinski prošnji za članstvo v Evropski uniji (EU) oziroma prošnji, da postane kandidatka za članstvo.

Fajon je poudarila, da Slovenija želi, da Ukrajina v vojni zmaga, hkrati pa si bo prizadevala, da se vzpostavijo ustrezni pogoji za delovanje države po tem, ko bo vojna končana. “Ukrajini ima v Sloveniji veliko prijateljico in zaveznico,” je poudarila ministrica za zunanje zadeve Fajon. Naznanila je, da so na ministrstvu za zunanje zadeve oblikovali delovno skupino, ki bo Ukrajini pomagala na različnih področjih, vključno s tem, da Ukrajina pridobi status kandidatke za članstvo v EU.

“Pozivamo tudi k neodvisni preiskavi mednarodnega kazenskega sodišča in kaznovanju vseh odgovornih za resne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic v Ukrajini,” je še poudarila in napovedala, da se v torek v Kijev vrača slovenski veleposlanik Tomaž Mencin, ki se je ob začetku ruske invazije umaknil v poljski Rzeszow.

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta Kondratiuk je dejala, da se je z obiskom želela predvsem iskreno zahvaliti vsem Slovencem, ki nudijo pomoč Ukrajini na vseh področjih. “Predvsem gre za zahvalo za vojaško pomoč in podporo, ki jo nudi Slovenija. Pa tudi za humanitarno in gospodarsko pomoč, ki jo občutimo v Ukrajini,” je poudarila.

Simbolni pomen vključitve v EU

Tudi sama je spregovorila o ukrajinski želji po članstvu v EU, ki jo podpira več kot 91 odstotkov ukrajinskega prebivalstva. “Čaka nas veliko trdnega dela in veliko pot bomo morali še prehoditi, da postanemo članica EU,” je dejala. “Hkrati pa se zavedamo tudi, da je Ukrajina pripravljena,” je poudarila.

Po besedah Kondratiuk je Ukrajina za zdaj izpolnila 65 odstotkov zahtev za dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU. “Pomembno je, da se prekine veriga nasilja in veriga vojne. To bo tudi signal, da je EU enotna,” je poudarila. Po njenih besedah je članstvo Ukrajine v EU pomembno zato, da “ne dopustimo možnosti, da ruski predsednik Vladimir Putin dobi zmago na tem področju, da lahko on razdvoji EU. Putinu želimo pokazati, da je EU enotna in podpira Ukrajino v boju proti njemu,” je poudarila.

Tanja Fajon in Olena Kondratiuk
Tanja Fajon/TWITTER

Na vprašanje o tem, kako gleda na druge države, predvsem na zahodu Balkana, ki si za vstop v EU prizadevajo že veliko dlje, pa statusa kandidatke za članstvo še niso prejele, je Kondratiuk odgovorila: “Ukrajina bo prehodila lastno pot. Nikakor ne zanikamo prizadevanj in aktivnosti, ki jih izvajajo druge države, ki si tudi želijo članstva v EU,” je navedla in poudarila, da tudi sicer podpirajo širitev EU, saj ne želijo, da postane zaprti klub le za določene države.

“Širitev EU bo vsem le koristila,” je poudarila. Fajon je izpostavila simbolni pomen, ki ga za končanje vojne v Ukrajini nosi odločitev, da Ukrajina prejme status kandidatke za članstvo v EU. “Vsa naša prizadevanja gredo v smeri, da se vojna konča,” je poudarila.

Oleno Kondratiuk je v predsedniški palači danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, v imenu predsednika vlade jo je sprejel njegov državni sekretar za zunanjo politiko Vojko Volk, obiskala pa je še slovenski parlament, kjer jo je sprejela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Klakočar Zupančič je v izjavi po srečanju dejala, da je Slovenija poenotena v neomajni podpori Ukrajini in obsojanju ruske agresije v državi. Dodala je, da je Slovenija sprejela veliko beguncev iz Ukrajine, ob tem pa državi namenila približno 3,2 milijona evrov humanitarne in 7 milijonov evrov vojaške pomoči.

Sogovornici sta spregovorili tudi o prizadevanjih Ukrajine za članstvo v EU. Kondratiuk je ponovno izrazila zahvalo Sloveniji za vso pomoč in izraženo podporo, ob tem pa pojasnila, da si Ukrajina močno želi in prizadeva, da bi status kandidatke za članstvo pridobila že na prihajajočem vrhu EU konec junija.

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta se je Sloveniji posebej zahvalila tudi za deklaracijo, s katero je uradno obsodila rusko agresijo na Ukrajino. Dodala je, da je Klakočar Zupančič predlagala sprejetje nove podobne resolucije, s katero bi “obsodili genocid, ki ga Rusija izvaja nad ukrajinskim prebivalstvom”, kar je storilo že več držav.

Kondratiuk je ponovno zaprosila za vojaško podporo in druge vrste pomoči, predvsem strokovno podporo Slovenije pri obnovi ukrajinske infrastrukture po koncu vojne, dejala pa je tudi, da je predsednico slovenskega parlamenta povabila na obisk v Ukrajino. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje