Fideszov skesanec in novi Orbanov izzivalec se je že znašel v preiskavi

Svet 18. Apr 202422:00 0 komentarjev
Peter Magyar
Foto: REUTERS/Marton Monus

Na Madžarskem zaradi suma financiranja iz tujine preiskujejo "vzhajajočo zvezdo opozicije" Petra Magyarja, ki je bil donedavnega še del ožjega kroga vladajoče stranke Fidesz premierja Viktorja Orbana. Do preiskave prihaja teden dni po tem, ko je Magyar ustanovil stranko Spoštovanje in svoboda in napovedal nastop na evropskih in lokalnih volitvah.

Novopečeni madžarski opozicijski politik Peter Magyar, ki je bil donedavnega še del ožjega kroga vladajoče stranke Fidesz, je danes sporočil, da je tarča preiskave vladnega odbora za zaščito suverenosti, ustanovljenega za preiskovanje in omejevanje vpliva iz tujine. Začetek preiskave je potrdil tudi urad, ki opozarja na sum poskusa financiranja iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Tako imenovani urad za zaščito suverenosti je začel preiskavo proti meni zaradi domnevnega vplivanja iz tujine,” je Magyar zapisal na Facebooku. Kot je pojasnil urad za zaščito suverenosti, se preiskava nanaša na informacije v madžarskih medijih, ki “vzbujajo sume o poskusu financiranja iz tujine”, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Ob tem je urad opozoril tudi na sum, da “ista interesna skupina in mreža tujih in madžarskih akterjev, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2022 podprla Orbanovega izzivalca (Petra Markyja Zaya, op. a.), zdaj znova cilja na madžarske volitve”.

Urad za zaščito suverenosti je začel delovati februarja. Pristojen je za preiskovanje dejavnosti, ki bi lahko ogrozile suverenost države in se izvajajo v interesu druge države oziroma tuje organizacije ali fizične osebe. Prav tako preiskuje organizacije, ki prejemajo sredstva iz tujine, da bi vplivale na voljo volivcev. Ima široka pooblastila za zbiranje informacij, a nima pristojnosti, da bi sam sankcioniral kogar koli. Kljub temu v skladu z madžarsko zakonodajo vsakemu kandidatu, ki kandidira na volitvah in prejme finančna sredstva iz tujine, grozi do tri leta zapora.

Kdo je Fideszov skesanec, ki velja za novega Orbanovega izzivalca?

43-letni Magyar velja za vzhajajočo zvezdo opozicije v državi, čeprav je bil dolga leta v enem od elitnih krogov stranke Fidesz premierja Viktorja Orbana. Kot piše bruseljski Politico, je Magyar, ki izhaja iz pomembne pravniške družine, zasedal mesta v državnih odborih in opravljal različne funkcije v administraciji, med drugim tudi v Bruslju med zadnjim madžarskim predsedovanjem Svetu Evropske unije. Poročen je bil s Fideszovo pravosodno ministrico Judit Varga, s katero sta se ločila lani.

Do Magyarjevega spreobrnjenja je prišlo februarja letos, ko je v javnosti odjeknila novica, da je madžarska predsednica Katalin Novak aprila lani pomilostila moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab v domu za otroke in mladostnike. Poleg predsednice je takrat odstopila tudi pravosodna ministrica Varga.

Takoj po sestopu bivše žene z ministrske funkcije je Peter Magyar krenil v ofenzivo in začel ostro kritizirati režim vladajoče stranke.”Niti minute več ne želim biti del sistema, v katerem se pravi krivci skrivajo za ženskimi krili,” je dejal le nekaj ur po spreobrnjenju in sestopu s položajev v državnih podjetjih. Sledili so nastopi v do oblasti kritičnih madžarskih medijih, kjer je požel precej pozornosti.

Peter Magyar
Foto: PROFIMEDIA

Konec marca je Magyar objavil zvočne posnetke pogovora s takratno ženo in pravosodno ministrico Judit Varga, ki nakazuje na domnevno vplivanje vlade na pravosodne organe. V središču pogovora je primer nekdanjega državnega sekretarja Pala Völnerja, ki mu očitajo prejemanje podkupnine s strani predsednika madžarske zbornice sodnih izvršiteljev Györgyja Schadla, ki je prav tako med obtoženci. Varga je na posnetku priznala, da je vodja komunikacij v kabinetu premierja Orbana Antal Rogan manipuliral z dokumentacijo tožilstva in tožilcem predlagal, kaj naj zbrišejo iz sodnih dokumentov. Priznala je tudi, da so državnega sekretarja Völnerja že vnaprej obveščali o postopkih, ki ga čakajo.

Od objave posnetka je Magyar nadaljeval s kritiziranjem oblasti, pridobil pa si je tudi veliko število podpornikov. Tako se je na pomladanskih protivladnih protestih v Budimpešti, kjer je množico nagovoril tudi Fideszov skesanec, že zbiralo več deset tisoč ljudi. Politični kapital in nadimek novega Orbanovega izzivalca bo skušal unovčiti na junijskih evropskih in lokalnih volitvah, kjer bo nastopil s svojo stranko Spoštovanje in svoboda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!