Finska bi lahko odločitev o članstvu v Natu sprejela v nekaj tednih

Svet 13. Apr 202214:32 > 15:15 0 komentarjev
Finska, Švedska
REUTERS. Predsednici vlade Švedske in Finske.

Finska premierka Sanna Marin in švedska premierka Magdalena Andersson sta na današnji novinarski konferenci govorili o možnosti priključitve Finske in Švedske Natu.

Finska premierka Sanna Marin je v Stockholmu obiskala švedsko kolegico Magdaleno Andersson, premierki pa sta zaradi ruske invazije na Ukrajino veliko pozornost namenili vprašanju varnosti. Ugibanja o nameri Švedske in Finske, da se kmalu pridružita Natu, so vse glasnejše; da je vprašanje priključitve relevantno, pa sta danes potrdili tudi premierki.

Finska premierka Marin je na današnji novinarski konferenci povedala, da bi Finska odločitev o tem, ali bo zaprosila za članstvo v Natu, lahko sprejela v prihodnjih tednih, navaja tiskovna agencija Reuters. “Soočamo se z različnimi perspektivami, ali zaprositi za članstvo v Natu ali ne, in analizirati jih moramo zelo pozorno,” je komentirala Marin, ki je dodala, da bo ta proces kljub njegovi kompleksnosti “precej hiter” – zaključen naj bi bil, kot že zapisano, v nekaj tednih. Odkar je Rusija napadla Ukrajino, se je po njenih besedah “vse spremenilo”, zaradi tega pa so ključne tudi razprave o načinih zagotavljanja varnosti.

Sklicujoč se na najnovejše poročilo Finske o varnostni sliki, je Marin med drugim povedala, da sta Finska in Švedska od ruske aneksije Krima leta 2014 utrjevali svoje partnerstvo z Natom, pri čemer pa je poudarila, da je razlika med partnerstvom in članstvom v zavezništvu jasna in da bo tako ostalo v prihodnje. Članstvo v Natu namreč skladno s 5. členom Severnoatlantske pogodbe predvideva individualno ali kolektivno samoobrambo, napad na eno pogodbenico pa pomeni napad na vse.

Švedska, Finska
Paul Wennerholm/TT News Agency/via REUTERS

“Živimo v zgodovinsko zelo pomembnem času. Obstaja obdobje pred 24. februarjem in po njem. Varnostne razmere so se povsem spremenile,” pa je kontekst odločanja o članstvu v Natu komentirala švedska premierka Andersson. Švedska mora – podobno kot Finska – po njenem temeljito razmisliti, kaj je najboljše zanjo. Po njenih besedah je Švedska trenutno v postopku tega razmisleka.

Finska in Švedska, sosedi in zaveznici, bosta odločitev o priključitvi Natu sprejeli neodvisno, a v dialogu, je še povedala Marin. Odločitev Finske in Švedske po njenih besedah ne bo zadevala le teh dveh držav, temveč širšo regijo.

Na Finskem se je podpora članstvu, ki se je desetletja gibala med 20 in 30 odstotki, v nekaj tednih podvojila. Po zadnji javnomnenjski anketi, objavljeni v ponedeljek, članstvo v Natu podpira 68 odstotkov Fincev, piše STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!