Fotografija, ki je obšla svet: študenti se skušajo skriti pred strelcem v Pragi

Svet 21. Dec 202320:14 0 komentarjev
Streljanje na filozofski fakulteti v Pragi
Foto: Shaykh Sulaiman/X

Strelski pohod na univerzi v Pragi je pretresel mnoge, svet pa je obšla fotografija skupine študentov, ki se je pred napadalcem skrila na samem robu stavbe oziroma strehe.

Strelski napad na praški filozofski fakulteti je močno pretresel svet. V napadu je po zadnjih podatkih umrlo vsaj 15 ljudi, več deset je ranjenih. Med pohodom 24-letnega strelca je bilo v poslopju ogromno študentov, profesorjev in drugega osebja, ki so se skušali napadalcu izogniti.

Skupini študentov ni preostalo drugega, kot da so se pred strelcem zatekli na streho fakultete. Stisnjeni na ozkem oboku so čakali, da se situacija umiri. Močna fotografija prestrašene skupine ljudi na strehi fakultete je hitro zakrožila po spletu.

Večina ljudi, ki je bila med streljanjem v fakulteti, se je zaklenila v pisarne in učilnice. Po poročanju tiskovne agencije Reuters so zaposleni po e-pošti dobili navodila, da naj zaklenejo vrata pisarn, jih zabarikadirajo s pohištvom in ugasnejo luč. Študent Jakob Wiezman je na nekdanjem Twitterju delil fotografijo iz učilnice, ki so jo zabarikadirali s stoli in mizami.

Napad je pretresel tudi češki politični vrh. “To je nepredstavljiva tragedija, nekaj grozljivega. To je nekaj, česar Češka še ni doživela. Vsi smo si želeli, da se to nikoli ne bi zgodilo. Vzdušje predbožične Češke je dejanje enega norega strelca spremenilo do nerazpoznavnosti,” je dejal minister za notranje zadeve Vít Rakušan.

Po strelskem pohodu je bil zgrožen tudi praški župan Bohuslav Svoboda. “Vedno smo mislili, da se nas to ne tiče. Zdaj se je izkazalo, da se na žalost tudi naš svet spreminja in da se tudi tu pojavlja problem posameznih strelcev,” je dejal češkim novinarjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!