Francijo pretresata okrutna napada: dijak umrl, učenka bila v komi

Svet 05. Apr 202417:43 0 komentarjev
francoski predsednik macron v šoli v parizu
Foto: Ludovic Marin/REUTERS

Francijo sta v zadnjem tednu pretresla dva okrutna skupinska napada. Po napadu v Montpellieru je bila 13- letna učenka nekaj dni v komi, dan po napadu pred šolo v Parizu pa je v bolnišnici umrl 15-letni dijak.

Francijo te dni pretresata odmevna primera medvrstniškega nasilja pred šolami, v katerih je po okrutnem skupinskem napadu 15-letni dijak danes umrl, 13-letna učenka pa je bila zaradi hudih poškodb v komi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu obljubil nepopustljivost do vseh oblik nasilja.

Poškodbam je danes podlegel 15-letni dijak tretjega letnika Shamseddin, ki ga je po odhodu z njegove srednje šole v delavskem predmestju Viry-Chatillon 20 kilometrov južno od prestolnice Pariz v četrtek popoldne preteplo več najstnikov, ki so nato pobegnili.

Državni tožilec v Evryju Grégoire Dulin je danes povedal, da ga je hudo poškodovanega našel mimoidoči na ulici v bližini njegove šole. Z reševalnim vozilom so ga zaradi srčnega zastoja odpeljali v bolnišnico, kjer so ga zvečer operirali, a je danes zgodaj popoldne umrl, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Storilcev še niso našli, preiskava pa se osredotoča na “umor in skupinsko nasilje v bližini šole”, je povedal državni tožilec. Dodal je, da želijo ugotoviti okoliščine omenjenih kaznivih dejanj in omogočiti aretacijo storilcev.

Le dva dni prej skupinski napad na 13-letnico

Nasilen napad se je zgodil samo dva dni po tem, ko so trije najstniki v delavski četrti obmorskega mesta Montpellier na jugu Francije v torek pred njeno šolo napadli in pretepli 13-letno Samaro, ki je bila zaradi hudih poškodb nekaj časa v komi.

Napadalce, dva mladoletnika in mladoletnico, so že aretirali. Priznali so, da so jo tepli, danes pa so bili na državnem tožilstvu zaradi uvedbe sodne preiskave o poskusu naklepnega umora, je sporočil tožilec Fabrice Belargent. Najstarejši, 15-letni osumljenec je v priporu. Tožilec je še povedal, da vse kaže, da se je napad zgodil v okviru skupine najstnikov, ki so žalili drug drugega na družbenih omrežjih.

Francoski predsednik Macron je že pred novico o smrti 15-letnika med obiskom osnovne šole v Parizu danes v odzivu zagotovil, da bodo nepopustljivi do vseh oblik nasilja. Šole morajo “ostati zatočišče pred nebrzdanim nasiljem med našimi najstniki,” je poudaril. Jean-Marie Vilain, župan pariškega predmestja Viry-Chatillon, pa je obsodil “skrajno nasilje, ki postaja nekaj vsakdanjega”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!