Funt na najnižji ravni v primerjavi z dolarjem od leta 1971, tudi evro nizko

Svet 26. Sep 202206:59 4 komentarji
Menjalnica
PROFIMEDIA

Funt je v primerjavi z ameriškim dolarjem padel na najnižjo raven v zadnjih 50 letih. Prav tako je najnižjo vrednost v zadnjih 20 letih dosegel evro.

Na azijskih borzah je funt izgubil več kot štiri odstotke vrednosti in padel na 1,0327 dolarja, nato pa se povzpel na 1,05 dolarja.

Padec je povzročila napoved britanskega ministra za podjetništvo in industrijo Kwasija Kwartenga, da bo Združeno kraljestvo močno znižalo davke, kar bo povzročilo večje zadolževanje.

Prav tako se je najnižje vrednosti v zadnjih 20 letih v primerjavi z dolarjem dotaknil evro. Po poročanju BBC je na trgovanje v Aziji vplivala zaskrbljenost vlagateljev zaradi morebitne recesije, saj se bliža zima in za zdaj ni znakov za konce energetske krize.

Peter Escho, soustanovitelj investicijskega podjetja Wealthi, je v pogovoru za BBC ocenil, da se dolar v primerjavi z ostalimi valutami krepi, in dodal, da je funt izgubil vrednost zaradi načrtov britanske vlade.

“Če k temu dodamo še nedavne energetske subvencije in napoved, da bo angleška centralna banka imela izredno zasedanje o dvigu obrestnih mer, je jasno, da je to povzročilo paniko,” je analiziral Escho. Ta teden bi se tako lahko dvignila obrestna mera v Veliki Britaniji.

Trenutno razmerje med funtom in dolarjem bo vplival predvsem na uvoz blaga, ki ga plačujejo v dolarjih, vključno z nafto in plinom, ki bosta dražja. Padec vrednosti funta v primerjavi z dolarjem bodo občutili tudi britanski turisti v Ameriki, ki bodo imeli manjšo kupno moč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje