Furlanijo – Julijsko krajino bo še naprej vodil dosedanji predsednik Fedriga

Svet 03. Apr 202322:30
Massimiliano Fedriga
PROFIMEDIA

V italijanski pokrajini Furlaniji - Julijski krajini, ki leži ob meji Slovenijo, so znani rezultati deželnih volitev. Sprememb na čelu dežele ne bo, saj jo bo še naprej vodil dosedanji predsednik in kandidat desne sredine Massimiliano Fedriga. Tudi na volitvah za deželni svet je največ glasov šlo desnim strankam, enega predstavnika pa bo imela tudi edina zamejska stranka Slovenska skupnost.

Na deželnih volitvah v sosednji Furlaniji – Julijski krajini (FJK) je bil za predsednika te dežele za nov mandat izvoljen kandidat desne sredine Massimiliano Fedriga. Po preštetju glasovnic s 1.333 od skupno 1.360 volišč je Fedrigo podprlo 64,2 odstotka volivcev. 42-letni Fedriga je prvi predsednik FJK, ki je bil izvoljen za drugi mandat.

Na drugo mesto med štirimi predsedniškimi kandidati se je uvrstil Massimo Moretuzzo iz leve sredine, ki ga podpira tudi stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost. Glede na podatke s 1.333 volišč je prejel 28,4 odstotka preferenčnih glasov, kar mu prinaša sedež v 48-članskem deželnem svetu.

Giorgio Tripoli iz proticepilskega gibanja Skupaj svobodni je podprlo 4,7 odstotka volivcev, Alessandro Maran pa je prejel 2,7 odstotka glasov.

Fedriga je v prvem odzivu na zmago poudaril, da ga tolikšno zaupanje volivcev navdaja z veliko mero odgovornosti. Tekmecem za predsedniški položaj se je zahvalil za poštenost v volilni kampanji, poroča italijanska radiotelevizija Rai na svoji spletni strani.

Drugouvrščeni Moretuzzo je Fedrigi že čestital za zmago in mu zaželel dobro delo. “Zdaj in v prihodnjih petih letih bomo delali resno in lojalno,” je še dejal po poročanju Primorskega dnevnika.

Največ glasov desnim strankam

Tudi na strankarskem nivoju so volitve prinesle zmagoslavje desnice. Po preštetju glasovnic s 1.330 volišč vodi Liga z 19 odstotki glasov pred Brati Italije z 18 odstotki, Listo Fedriga, ki jo je podprlo 17,67 odstotka volivcev, in Demokratsko stranko s 16,6-odstotno podporo. Naprej Italija je prejela 6,7 odstotka glasov, Pakt za avtonomijo pa 6,3 odstotka.

Slovenska skupnost ima glede na izide s 1.330 volišč 1,04 odstotka glasov, kar bi ravno še zadostovalo za izvolitev enega deželnega svetnika. Tej stranki v povezavi z Demokratsko stranko za vstop v deželni svet namreč zadostuje en odstotek glasov, pri čemer bo izvoljen kandidat z največ preferenčnimi glasovi. Skupno so se za sedeže v deželnem svetu potegovali kandidati 13 strank, gibanj in koalicij.

Volilna udeležba je bila 45,3-odstotna, precej nižja kot na prejšnjih volitvah pred petimi leti, ko je glasovalo 49,6 odstotka volivcev. Takrat so sicer volitve potekale le en dan, tokratne so bile dvodnevne. Volivci v FJK so lahko tokrat svoj glas oddali v nedeljo med 7. in 23. uro ter danes med 7. in 15. uro.

Hkrati z deželnimi so v 24 občinah v FJK potekale tudi občinske volitve. Največja od teh občin je Videm, kjer se bosta v drugem krogu volitev pomerila sedanji župan Pietro Fontanini iz desne sredine in kandidat leve sredine, nekdanji rektor furlanske univerze Alberto De Toni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.