Kakšno naj bi bilo futuristično mesto, ki ga načrtuje Savdska Arabija (VIDEO)

Svet 28. Jul 202213:04 > 14:05 3 komentarji

Bleščeči megalomanski projekti na Bližnjem vzhodu niso nič novega. Eden takšnih je projekt Neom, ki ga načrtujejo v Savdski Arabiji in predvideva 9-milijonsko mesto, vsi prebivalci pa bodo živeli v eni sami stolpnici. Ta se bo namreč prek puščave vila v ravni liniji, v dolžino pa bo merila kar 170 kilometrov.

Savdska Arabija je razkrila podrobnejše načrte za svoj ambiciozni projekt Neom. Nameravajo namreč zgraditi mesto, v katerem bi bila le ena stavba. Zastekljena stolpnica, imenovana “The Line”, bi se v ravni črti raztezala v dolžini 170 kilometrov, v njej pa bi bivalo devet milijonov ljudi. Neom je še daleč od izpolnitve, vendar se prvi obrisi projekta že kažejo. Tako je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman razkril, da naj bi se stavba nahajala v severozahodnem delu države v bližini Rdečega morja.

Stolpnica, ki bo edina mestna zgradba, bo široka 200 metrov, visoka 500 metrov, merila pa bo 34 kvadratnih kilometrov. V njej bo v več nadstropjih nastanjeno celotno mesto. Čeprav številne podrobnosti še niso znane, naj bi mesto poganjala le energija iz obnovljivih virov, ljudem pa bi pri vsakdanjih opravilih pomagala umetna inteligenca. Prevoz znotraj mesta bo potekal s hitro železnico, pot z enega konca mesta do drugega pa bi trajala 20 minut. V tem futurističnem mestu ne bo ne cest ne avtomobilov in niti ne emisij. S stolpnico v ravni liniji želijo ustvariti model za izboljšanje človeških življenj in sobivanja z naravo, so snovalci mesta zapisali v izjavi za javnost.

Denar za nastanek tega futurističnega mesta bo v veliki večini zagotovil savdski javni investicijski sklad (Public investment Fund), ki mu predseduje savdski prestolonaslednik bin Salman. Sklad bo za Neom namenil 500 milijard dolarjev (okoli 492 milijard evrov), manjši delež pa bodo zagotovili lokalni in tuji investitorji. Sprva so načrtovali, da bo projekt končan leta 2025, a je prišlo do zamika in zdaj ciljajo na leto 2030. Projekt Neom je načrt predrugačenja Savdske Arabije, s katerim se želi država postaviti ob bok Dubaju in Abu Dabiju kot turistično privlačna destinacija. Letno želijo privabiti 100 milijonov obiskovalcev.

Megalomanski projekt vzbuja številne pomisleke. Kritiki dvomijo, da je izgradnja takega mesta sploh tehnološko izvedljiva, marsikdo pa je promocijske posnetke že oklical za distopične. Da takšni projekti lahko grdo spodletijo, opominjajo neuspehi drugih držav. V sosednjem Dubaju je pred leti vzniknila ideja o gradnji pristanišča in stolpa v Nakheelu, ocenjena na 38 milijard dolarjev. Projekt je zaradi ekonomske krize v vodo padel šest let po zasnovi. Tudi kitajska vlada je številne upe polagala na mesto Kangbaši v osrednji Mongoliji, kjer naj bi živelo več kot milijon ljudi. Vlada je projektu namenila več kot milijardo dolarjev, leta 2016 pa je v mestu živelo le 100.000 ljudi.

linija, savdska arabija, neom linija, savdska arabija, neom
PROFIMEDIA
Neom Neom
PROFIMEDIA
Neom Neom
PROFIMEDIA
Neom Neom
PROFIMEDIA
Neom Neom
PROFIMEDIA
Neom Neom
PROFIMEDIA
Neom Neom
PROFIMEDIA
Neom Neom
PROFIMEDIA

Savdska Arabija se na poti preobrazbe ne more izogniti kritikam na račun kršitev človekovih pravic. Marca je bilo usmrčenih 81 ljudi, kar je največja množična usmrtitev v zadnjih desetletjih. Še vedno odmeva tudi vpletenost Savdske Arabije v umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija. Po ameriških obveščevalnih podatkih naj bi odobritev za umor podal prav prestolonaslednik bin Salman, kar pa je večkrat zanikal.

Še vedno se v Savdski Arabiji kažejo tudi številne izkoriščevalske prakse v odnosu do tujih delavcev in migrantov. Po podatkih organizacije Human Rights Watch (HRW) migranti pretežno opravljajo fizična, uradniška in storitvena dela. V organizaciji so kritični tudi do uveljavljenega sistema kafala, ki delodajalcem daje absolutno moč pri odločanju o delavčevem zaposlitvenem in migrantskem statusu. V HRW trdijo, da Savdska Arabija ni storila dovolj glede izboljšav ter ni preprečila ponavljajočih se spornih praks, kot so zamujanje in neizplačevanje plač ter zaseganje potnih listov.

Avtorja: Jack Bantock in Benjamin Brown, CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje