Se Bolgariji obetajo še pete predčasne volitve v manj kot dveh letih?

Svet 14. Dec 202214:26 0 komentarjev
Nikolaj Gabrovski
Spasiyana Sergieva/REUTERS

Kandidat za novega bolgarskega premierja Nikolaj Gabrovski, ki je slavila na oktobrskih predčasnih volitvah, ni dobil potrebne podpore za vodenje nove vlade. Politična kriza v Bolgariji se tako po že štirih predčasnih volitvah v zadnjih dveh letih nadaljuje.

Kandidat za novega bolgarskega premierja Nikolaj Gabrovski iz desnosredinske stranke GERB, ki je slavila na oktobrskih predčasnih volitvah, danes v parlamentu ni dobil potrebne podpore za vodenje nove vlade. Rezultat je še poglobil politično krizo v državi in jo približal novim predčasnim volitvam, že petim v manj kot dveh letih.

Gabrovskemu je bolgarski predsednik Rumen Radev 5. decembra poveril oblikovanje vlade, s čimer je nekdanjega premierja in vodjo stranke GERB Bojka Borisova prisilil, da se odpove premierskemu stolčku. Gabrovski, sicer nevrokirurg, velja namreč za kompromisno figuro v času povečanih napetosti med političnimi strankami v državi.

V manj kot dveh letih že štiri predčasne volitve

Vendar pa je Gabrovski danes v 240-članskem bolgarskem parlamentu dobil 113 glasov, navaja bolgarska tiskovna agencija BTA. Po glasovanju je dejal, da se bo država, namesto da bi se ukvarjala z gospodarskimi in varnostnimi vprašanji, raje “podala v brezno serije predčasnih volitev”. V Bolgariji so v zadnjih 18 mesecih že imeli četvero splošnih volitev.

Radev naj bi zdaj pozval glavnega tekmeca stranke GERB, stranko Nadaljujemo spremembe, ki jo vodi zadnji predsednik vlade Kiril Petkov, naj poskuša sestavi novo vlado. Vendar pa so tudi v tem primeru možnosti za uspeh majhne, saj v parlamentu stranka nima dovolj zaveznikov za večino, navaja agencija Reuters.

Če tudi tretji in zadnji poskus oblikovanja vlade ne bo uspešen, bo moral Radev v dveh mesecih razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!