Gadafijev sin se bo na decembrskih volitvah potegoval za mesto predsednika

Svet 14. Nov 202122:12 > 23:04 0 komentarjev
Saif al Islam Gadafi
Profimedia

Sin pokojnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija 49-letni Saif al Islam Gadafi se bo na decembrskih volitvah potegoval za mesto predsednika. Pred vstajo - ki je uničila Gadafijev režim - je sooblikoval politiko, zadnje desetletje pa se v javnosti pojavlja redko. Analitiki menijo, da ne bo vodilni kandidat.

Sin pokojnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija bo kandidiral na decembrskih predsedniških volitvah. 49-letni Saif al Islam Gadafi je kandidaturo napovedal skoraj desetletje po strmoglavljenju njegovega očeta. Decembrske predsedniške volitve naj bi pomagale končati kaos, ki je nastal po tem, poroča CNN.

Saif al Islam Gadafi je v videu volilne komisije v kraju Sebha podpisoval dokumente. Sin pokojnega diktatorja je ena najbolj prepoznavnih in kontroverznih osebnosti, ki se bo potegovala za predsedniško mesto. Na seznamu kandidatov so še vojaški poveljnik Khalifa Haftar, premier Abdulhamid al-Dbeibah in predstavnik parlamenta Aguila Saleh.

Čeprav je Saif al Islam Gadafi ena najbolj znanih oseb v Libiji in je pred vstajo – ki je uničila Gadafijev režim – sooblikoval politiko, se zadnje desetletje redko pojavlja v javnosti.

Uradni vstop kaže na negotovost pred volitvami, pravila niso dogovorjena, popolnega konsenza med frakcijami ni. V petek je v Parizu potekala mednarodna konferenca svetovnih voditeljev o volitvah v Libiji. Predstavniki Francije, Nemčije, Italije, Libije, ZDA in Združenih narodov so razpravljali o razrešitvi razmer v tej severnoafriški državi. Med drugim so sklenili, da bodo sankcionirani vsi, ki bodo motili ali prepričevali glasovanje 24. decembra. A nekaj manj kot šest tednov pred izbranim datumom še vedno ni dogovora o tem, kdo vse bo sploh lahko kandidiral.

Domnevati je mogoče, da bo Gadafi igral na karto nostalgije po obdobju pred vstajo, ki je leta 2011 ob podpori Nata njegovega očeta vrgla iz oblasti, in preden se je začelo desetletje kaosa. Analitiki pa menijo, da ne bo vodilni kandidat. Ker je od padca Gadafijevega režima minilo že dolgo, bo – podobno kot ostali obrazi iz tistega časa – težko mobiliziral tako množično podporo kot drugi kandidati, poroča CNN.

Številni Libijci se Gadafijevega obdobja spominjajo kot dobe ostre avtokracije. Moamerja Gadafija so uporniki ujeli oktobra 2011 pred njegovim domačim mestom in ga ustrelili. Sina pa so borci prijeli, ko je poskušal pobegniti v Niger. Sodišče v Tripoliju ga je v njegovi odsotnosti leta 2015 obsodilo na smrt zaradi vojnih zločinov. Če bi se Saif al Islam Gadafi pojavil v glavnem mestu Tripoli, bi ga verjetno aretirali. Išče ga tudi mednarodno kazensko sodišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!