Geox v Srbiji zapira proizvodnjo, brez dela bo ostalo 1.200 ljudi

Svet 27. Jul 202121:25 > 21:26 1 komentar
čevlji
PROFIMEDIA

Po petih letih obratovanja italijanski proizvajalec čevljev Geox zapira tovarno v srbskem Vranju. Brez dela bo ostalo 1.200 ljudi. Srbija je sicer v podjetje vložila več kot 12 milijonov evrov.

Italijanska znamka obutve Geox po petih letih proizvodnje zapira srbsko proizvodnjo v mestu Vranje v Srbiji. “Danes so nam poslovodje sporočile, da se tovarna zapira in da se stroji pospravljajo,” je dejal eden izmed tamkajšnjih delavcev, ki je pet let preživel v Geoxu. Brez dela bo tako ostalo 1.200 zaposlenih.

Kot je še povedal delavec, je za odločitev o končnem odhodu Italijanov iz Vranja, vedela tudi srbska premierka Ana Brnabić, a da obiska na jugu Srbije ni bila pripravljena zaznamovati s to “katastrofalno” novico, poroča srbski N1.

Podjetje Geox je svojo proizvodnjo v srbskem Vranju zagnalo pozimi leta 2015 v prisotnosti takratnega premierja in današnjega predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Srbska vlada je italijanskemu proizvajalcu namenila 9 tisoč evrov subvencij na delavca, država pa je na zahtevo Geoxa odobrila še dodatna sredstva.

Po okvirnih izračunih je država v podjetje vložila med 12 in 14 milijoni evrov. V času obratovanja so bili delavci podvrženi nehumanim pogojem dela in neplačanimi nadurami. Povprečne plače pa so se gibale med okoli 297 in 340 evri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje