Alibaba vstopa na trg umetne inteligence, izpodriniti želi ChatGPT

Digitalno 11. Apr 202310:27 1 komentar
Alibaba
Thomas Peter/REUTERS

Kitajski tehnološki gigant Alibaba je naznanil, da načrtuje razvoj lastne umetne inteligence, imenovane Tongji Čjanven. Ta se bo postavila nasproti Microsoftovemu ChatGPT.

Tehnološkim podjetjem, ki zadnje mesece množično razvijajo aplikacije, osnovane na umetni inteligenci, se pridružuje tudi kitajski gigant Alibaba. Ta je naznanil razvoj svojega klepetalnega robota, imenovanega Tongji Čjanven, ki naj bi ga še ta teden integriral v sistem za komuniciranje znotraj podjetja, piše BBC.

Tongji Čjanven, katerega angleške različice imena Alibaba še ni predstavila, v prevodu pomeni “iskanje odgovorov s postavljanjem na tisoče vprašanj”. Klepetalni robot naj bi znal komunicirati tako v kitajščini kot angleščini.

Po napovedih snovalcev bo Alibabin klepetalni robot sposoben opravljati številna opravila, med drugim bo znal pogovore sestankov pretvoriti v pisne zapiske, pisati elektronska sporočila in pripravljati poslovne predloge. Širšim uporabnikom naj bi pomagal pri spletnih nakupih, načrtovanju potovanj, pisanju pisem in mnogih drugih opravilih, piše Reuters. Prav tako naj bi ga integrirali v Tmall Genie, ki je nekakšna Alibabina različica Amazonove glasovne svetovalke Alexe.

“Smo v prelomnem trenutku tehnologije, ki jo spodbujata generativna umetna inteligenca in računalništvo v oblaku. Ta tehnologija prinaša velike spremembe na vseh področjih našega življenja,” je ob predstavitvi dejal predsednik in izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang.

ChatGPT sprožil bitko na področju umetne inteligence

Kitajski gigant je razvoj lastnega produkta umetne inteligence pospešeno začel po tem, ko je lanskega novembra luč sveta ugledal Microsoftov ChatGPT. Lansiranje tega je povzročilo pravo eksplozijo na področju razvoja umetne inteligence, v tekmo pa so se vključili praktično vsi svetovni tehnološki giganti.

Kot ostali sorodni produkti se bo tudi Alibabin klepetalni robot učil in deloval na podlagi preteklih podatkov, ustvarjati pa bo sposoben izdelke, ki jih ne bo mogoče ločiti od tistih, ki bi jih ustvaril človek. Podobno kot ChatGPT, ki zna na vprašanja prepričljivo odgovarjati v naravnem jeziku, kot bi se pogovarjali s človekom.

Microsoft, ki je za razvoj ChatGPT porabil že milijarde dolarjev, je nedavno napovedal, da bo svoj produkt kmalu integriral tudi v orodja Office, kot so Excel, PowerPoint in Outlook.

Razvoj umetne inteligence ušel izpod nadzora?

Medtem ko se vsi tehnološki velikani vključujejo v boj za svoj delež na trgu umetne inteligence, ki je v zadnjega pol leta naredila velik preboj, nekateri opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinaša (pre)hiter razvoj tega področja.

Pretekli mesec je tako skupina vplivnežev iz tehnološke industrije, med njimi lastnik Twitterja Elon Musk in soustanovitelj podjetja Apple Steve Wozniak, opozorila pred prehitrim razvojem umetne inteligence, kar po njihovo predstavlja grožnjo človeštvu. Menijo namreč, da je razvoj tega področja ušel izpod nadzora.

Po podatkih, ki jih je nedavno objavila banka Goldman Sachs, bi lahko umetna inteligenca nadomestila kar 300 milijonov delovnih mest s polnim delovnim časom. Italija je nedavno kot prva zahodna država blokirala uporabo ChatGPT zaradi pomislekov v povezavi z zasebnostjo in zlorabo osebnih podatkov.

O nepričakovanem preboju umetne inteligence in zaskrbljenosti, o ChatGPT kot velikem plagiatorju, o Rdeči kapici in slovenski politiki, o obilici vprašanj in pomanjkanju odgovorov ter o še pametnejših “mašinah”, ki so pred vrati, smo se nedavno pogovarjali z dr. Markom Grobelnikom, enim največjih poznavalcev umetne inteligence v Sloveniji. Celoten prispevek si preberite na “Prihaja val, kjer bo veliko ljudi zmedenih”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.