Google predstavil klepetalnega robota Barda: bo lahko konkuriral ChatGPT?

Digitalno 07. Feb 202310:051 komentar
Bard
PROFIMEDIA

Podjetje Google je v ponedeljek – kmalu po tem, ko je svet obnorel konkurenčni ChatGPT – predstavil svojega klepetalnega robota oziroma jezikovni model umetne inteligence. Z Bardom, kakor so ga poimenovali, se bo mogoče pogovarjati na način, ki bo primerljiv človeškemu klepetu. V Googlu želijo Bardovo tehnologijo vključiti tudi v svoj iskalnik, kar pa bi lahko imelo po mnenju stroke tudi neželene posledice.

Podjetje Google je v ponedeljek razkrilo Barda, jezikovni model oz. klepetalnega robota (chat bot), s katerim želi konkurirati trenutno aktualnemu ChatGPT.

Preberite še: Poklepetali smo z viralnim programom ChatGPT: bo izpodrinil Google?

Izvršni direktor Googla in Alphabeta Sundar Pichai je zapisal, da bo Bard od danes na voljo zanesljivim preizkuševalcem, širši javnosti pa ga bodo predstavili v prihajajočih tednih. Podobno kot pri ChatGPT tudi Bardovo delovanje temelji na poznavanju velikega jezikovnega modela. Takšni modeli se na ogromnih količinah spletnih podatkov naučijo generirati prepričljiv pogovor s človeškim sogovornikom.

Sundar Pichai
Sundar Pichai (Vir: PROFIMEDIA)

Bard odgovarja na vprašanja, organizira zabave in pomaga pri kuhanju

“Bard združuje širno svetovno znanje z močjo, inteligenco in ustvarjalnostjo velikih jezikovnih modelov,” ga je opisal direktor Googla in dodal, da Bard iz podatkov s spleta ustvarja sveže in kakovostne odzive.

Kako Bard deluje, so v podjetju ilustrirali tako, da so ga prosili, naj devetletniku na zanimiv način pojasni nova odkritja Nasinega teleskopa James Webb. Bard je odgovoril z nekaj iztočnicami za pogovor, denimo: “Leta 2023 je teleskop opazil številne galaksije, ki se jih je prijelo ime ‘zeleni grah’. Tako jim rečemo zato, ker so majhne, okrogle in zelene – kot grah.” Kot je še pojasnil Google, je mogoče z Bardom organizirati zabavo, primerjati dva filma, nagrajena z oskarjem, ali dobiti idejo za kosilo na podlagi sestavin v hladilniku.

Preberite še: V katerih primerih bo moral Google izbrisati rezultate iskanja o vas

Orodja umetne inteligence se bodo po Pichaievih besedah kmalu začela pojavljati tudi na Googlovem brskalniku, kjer bodo “povzemala kompleksne informacije in združevala več perspektiv v formate, ki bodo lažje dojemljivi. Tako bomo lahko hitreje razumeli širšo sliko in se s spleta naučili več,” je zapisal Pichai in dodal, da lahko gre tako za iskanje dodatnih perspektiv kot poglabljanje v določene tematike.

Bard
Bard odgovarja na vprašanja (Vir: Google)

Premik umetne inteligence v brskalnike bi lahko imel tudi negativne učinke, opozarjajo strokovnjaki: ker so se orodja umetne inteligence učila s pomočjo spleta, s seboj prinašajo tveganje, da potrjujejo predsodke in širijo dezinformacije. Zato je Pichai kot ključno poudaril, da izkušnje teh modelov svetu predstavijo na odgovoren način.

Odgovor na uspeh konkurenčnega ChatGPT

Predstavitev novega klepetalnega robota ni nenavadno, saj se Googlov najpomembnejši produkt, iskalnik Google, sooča z največjo grožnjo v zadnjih letih. Odkar je podjetje OpenAI novembra javnosti predstavilo ChatGPT, je ta namreč napisal eseje, zgodbe, besedila pesmi, prav tako pa odgovoril na mnoga vprašanja, na katera je odgovore doslej ponujal prav Googlov iskalnik.

ChatGPT
Profimedia

Velika pozornost, ki jo je dobil Chat GPT, naj bi v upravi Googla sprožila rdeči alarm. V tvitu enega od ustvarjalcev Gmaila Paula Buchheita je ta opozoril, da je Google zaradi vzpona umetne inteligence “morda le leto ali dve od popolnega uničenja”. Googlu slabo kaže tudi zaradi napovedi podjetja Microsoft, da bo v konkurenčni OpenAI vložilo več milijard dolarjev. Microsoft bo ChatGPT vključil v nekaj svojih produktov, po sklepanjih strokovnjakov morda celo v svoj iskalnik Bing.

Če bi imel Googlov klepetalni robot dostop do trenutnih podatkov na spletu, bi odgovoril na eno izmed pomanjkljivosti konkurenčnega programa ChatGPT. Njegova baza podatkov namreč zajema le informacije do septembra 2021, zato uporabnikom ne more odgovoriti na vprašanja o dogodkih po tem datumu. Tako ChatGPT lahko recimo napiše pesem, pojasni zgodovinske dogodke, predlaga recepte za današnje kosilo, ne more pa nam opisati današnjega dogajanja na borzi.

Pri klepetu z umetno inteligenco pa velja biti pozoren, saj lahko orodje širi zavajajoče ali napačne informacije. Ustvarjalci ChatGPT so na to opozorili že ob vstopu na spletno stran.

Tehnologija, na kateri sloni Bard, je sicer prisotna že nekaj časa, a ni javno dostopna. Google je svoj jezikovni model zanj predstavil pred okrog dvema letoma. Tedaj je sicer sprožil nekaj polemik, saj je eden od Googlovih inženirjev zatrdil, da je tehnologija zavedna, kar je med preostalo stroko sprožilo val kritik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar