Poklepetali smo z viralnim programom ChatGPT: bo izpodrinil Google?

Svet 28. Dec 202209:44 0 komentarjev

Predstavljajte si, da bi Siri iz vašega iPhona lahko napisala esej, ki ga morate oddati na fakulteti. Ali pa, da bi namesto vas spisala službena elektronska sporočila. Kako bi bilo, če bi Google na vprašanja, ki mu jih zastavimo, odgovoril celovito ter analitično in ne le z goro povezav na spletne strani, ki imajo morda odgovore na vprašanje. Ali pa bi namesto novinarja spisal novico o poslovanju podjetja ali izidu športne tekme, namesto programerja pa preprost program.

Konec novembra je podjetje OpenAI, vodilna organizacija za razvoj umetne inteligence, odprla dostop do ChatGPT, ki lahko naredi prav vse to.

Uporabnike je program umetne inteligence osupnil z dolgimi, premišljenimi in temeljitimi odgovori. Odgovori lahko na vprašanja, kot sta “zakaj se je začela druga svetovna vojna” in “kdo je bil predsednik ZDA leta 1955”. Pojasni lahko Newtonove zakone gibanja ali naredi povzetek vašega najljubšega filma. Namesto vas lahko spiše službeno elektronsko sporočilo, esej, seminarsko nalogo. Izmisli si lahko tudi zgodbe in pesmi.

Orodje je hitro postalo viralno. Soustanovitelj podjetja Open AI Sam Altman je sporočil, da je ChatGPT v tednu dni presegel milijon uporabnikov. ChatGPT je pritegnil tudi pozornost nekaterih tehnoloških velikanov in njihovih voditeljev. “Ko nova tehnologija vpliva na način vašega razmišljanja o računalništvu, se pojavi določen občutek. To je uspelo Googlu. To je storil Firefox. To je storil AWS. To je storil tudi iPhone. OpenAI to počne s ChatGPT,” je na Twitterju zapisal Aaron Levie, izvršni direktor podjetja Box.

Kaj pravzaprav je ChatGPT?

ChatGPT je jezikovni model. To pomeni, da uporablja umetno inteligenco za razumevanje in ustvarjanje jezika. Na podlagi informacij na spletu odgovarja na vprašanja in se pogovarja z ljudmi, kot da bi bil prava oseba.

Ustvarjalci sicer opozarjajo, da so informacije o dogodkih, ki so se zgodili po letu 2021, lahko nepopolne. Tudi ChatGPT v pogovoru sam pojasni, da nima dostopa do interneta ali kakršnih koli zunanjih virov informacij, zato lahko zagotovi le informacije in znanje, s katerimi je bil programiran. Odgovori, ki jih dobite, se tako morda zdijo verodostojni, so pa lahko popolnoma napačni, opozarjajo pri OpenAI.

Kako ga je mogoče uporabiti?

ChatGPT pojasni tudi, da je programiran za pomoč pri različnih nalogah in odgovarjanje na različna vprašanja. “Težko je določiti eno samo najpogostejše vprašanje, ki ga prejmem, saj se vprašanja, ki mi jih zastavljajo, zelo razlikujejo,” je denimo odgovoril in dodal, da so najpogostejša vprašanja o splošnem znanju, tehnologiji, jeziku in komunikaciji, matematiki ter naravoslovju.

ChatGPT je prestal tudi odvetniški izpit, na katerem je dosegel 70 odstotkov.

Sprva je uporabnike navdušil z ustvarjalnimi odgovori. Tako ga je nekdo poprosil, naj na novo napiše glasbeno uspešnico iz 90. let “Baby Got Back” v slogu Canterburyjskih zgodb, nekdo drug pa ga je prosil, naj mu namesto odvetnika napiše pismo. A je po dobrem tednu podjetje OpenAI oklestilo delovanje tega sodobnega klepetalnika. Če boste želeli prejeti unikatne odgovore na vprašanja, ali pa želeli, da vam robot dejansko sestavi originalno pesem, se boste morali pošteno potruditi in zaobiti vse njegove omejitve, je pokazal test, ki so ga opravili pri Računalniških novicah.

Je orodje brezplačno?

Uporaba orodja je za zdaj brezplačna. Je pa Altman na vprašanje Elona Muska, ki je prav tako soustanovitelj OpenAI, o povprečnih stroških klepeta odgovoril: “Nekoč bomo morali to nekako monetizirati, saj so stroški zelo visoki.”

Kako smo s ChatGPT poklepetali na N1?

V posnetku na vrhu prispevka si lahko ogledate, kako smo s ChatGPT poklepetali v redakciji N1. Klepetalnik smo povprašali, kako pripraviti kavo, kam iti na izlet v okolici Ljubljane in katere grške plaže nam priporoča. Za konec je povzel prispevek o odstopu Igorja Papiča in Bojana Kumra. V preteklih preizkusih je zamenjal tudi jezik, v katerem je odgovoril na naša vprašanja in prevedel tuje prispevke.

Ko smo ChatGPT prosili, naj spiše novico o današnjem dogajanju na borzi v New Yorku pa je odgovoril, da informacij o dogajanju v realnem času ne more podati, saj njegova baza podatkov zajema le informacije do septembra 2021.

chatgpt chatgpt
N1
chatgpt chatgpt
N1
chatgpt chatgpt
N1

Bo ChatGPT reagiral na škodljiva navodila?

Tudi ChatGPT ni imun na težave. Ustvarjalci že ob vstopu na spletno stran poudarijo, da lahko orodje širi zavajajoče ali napačne informacije. Orodje je glede na nabor podatkov, na podlagi katerih deluje namreč lahko pristransko. “Čeprav smo si prizadevali, da bi model zavrnil neprimerne zahteve, se bo včasih odzval na škodljiva navodila ali pokazal pristransko vedenje,” navajajo. Določene vsebine zato blokirajo, prepovedana so tudi vsa vprašanja, ki so diskriminatorna, žaljiva ali neprimerna.

Da ChatGPT deluje brez kontekstualnega razumevanja jezika, opozarja direktor raziskav v podjetju za tržne raziskave ABI Research Lian Jye Su. “Model lahko zlahka poda odgovore, ki delujejo verodostojno, a so napačni ali nesmiselni,” je dejal za CNN. “Robot je ugibal, kdaj bi moral kaj pojasniti. Včasih se odzove tudi na škodljiva navodila in pokaže pristransko vedenje. Prav tako mu manjka razumevanje regionalnih in državnih posebnosti.”

Ali lahko nadomesti nekatere poklice?

“Vaša glavna naloga je, da ugotovite, kako lahko OpenAI naredi 90 odstotkov vašega dela, vi pa dobite plačo,” je zapisal uporabnik Twitterja. Umetno inteligenco bi podjetja lahko uporabila za zanesljivejšo pomoč uporabnikom. Pomislek, da bodo roboti nadomeščali nekatere zaposlene, ni nov, a je z ChatGPT dobil nov zagon.

Zaradi nizkih stroškov bo umetna inteligenca nadomestila zaposlene, ki opravljajo najbolj osnovna dela v številnih poklicih, je za Siol ocenil glavni podatkovni znanstvenik pri ameriškem podjetju Evolven Boštjan Kaluža ter izpostavil analitike, novinarje in zaposlene v marketingu.

A to ne pomeni, da bo umetna inteligenca ukinila delovna mesta, pomeni le, da jih bo spremenila. “Z uporabo orodij, ki bodo temeljila na umetni inteligenci, bo zelo narasla produktivnost. Ne bomo ostali brez določenih služb. Se bodo pa določene službe morale spremeniti. Novinarstvo bo morda kmalu postalo bolj raziskovalno. Namesto novic o dogajanju, ki jih bo pisala umetna inteligenca, se boste novinarji lahko osredotočali na kompleksne zgodbe,” je pojasnil Kaluža.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.