Goljufija na hrvaški avtocesti brez primere: podtaknil mu je svoj listek

Svet 20. Sep 202214:53 2 komentarja
Hrvaška avtocesta
PROFIMEDIA

Pred dnevi je moški na cestninski postaji Zagvozd vozniku Stjepanu Jerkoviću dal listek za vstop na avtocesto. Voznik je menil, da je moški uslužbenec Hrvaških avtocest (HAC), ki mu želi pomagati, a je šele na izvozu Dugopolje ugotovil, da je bil žrtev prevare.

Stjepan Jerković je na hrvaško avtocesto zapeljal na povsem navaden način. Pred zapornico je upočasnil in želel pritisniti na gumb na cestninski postaji, da bi dobil listek. A tokrat je ob zapornici stal moški. Jerković pravi, da ga je videl prvič v življenju, sklepal pa je, da je uslužbenec Hrvaških avtocest (HAC). To se mu namreč ni zdelo nenavadno, saj HAC pogosto pomaga potnikom in postavi svoje uslužbence pri zapornicah. “Moški je namesto mene pritisnil gumb, nato mi je dal listek. Vzel sem ga in šel na avtocesto,” je za Slobodno Dalmacijo povedal Jerković.

Pripravil je tri evre za izvoz Dalmatina proti Dugopolju, na cestninski postaji pa je ugotovil, da mora plačati 24 evrov, saj je na listku pisalo, da je zapeljal na avtocesto A1 že v Zagrebu. Celo uro se je prerekal z zaposlenimi in jih prosil, naj pogledajo nadzorne kamere, da se prepričajo, da ne laže in da je na avtocesto zapeljal pri Zagvozdu. Tega niso hoteli storiti, on pa ni želel plačati, zato je podpisal izjavo, da ne bo plačal zneska za odsek ceste, po katerem ni vozil, je povedal za Slobodno Dalmacijo.

HAC pojasnil, kaj se je zgodilo

HAC je vendarle nato ugotovil, da se je zgodila goljufija. Z dodatnim preverjanjem v cestninskem informacijskem in videonadzornem sistemu je bilo na podlagi obravnavane pritožbe uporabnika ugotovljeno naslednje: uporabnik vozila tujih registrskih oznak je v soboto, 17. septembra, vstopil na cestninsko postajo Zagreb (Lučko) ob 18.35 na uvozni stezi 053.

V nedeljo ob 18.09 je isti moški prišel do cestninske postaje Zagvozd, pustil svoje vozilo pred izvoznimi stezami na avtocesti in prišel do avtomata ob zapornici. Iz avtomata je vzel listek in vozniku, ki je v tem trenutku zapeljal do zapornice, izročil listek, ki ga je v soboto, 17. septembra, sam prevzel na cestninski postaji Lučko. Listek, ki ga je izvlekel iz avtomata, je medtem obdržal zase.

Moški, ki je na cestninski postaji Zagvozd namerno zamenjal listek, je nato na cestninski postaji Čarapine plačal cestnino le za odsek Zagvozd–Čerapine.

Ogoljufanemu vozniku bodo zdaj izstavili račun za del avtoceste, ki ga je dejansko uporabil, goljufa pa čaka račun v vrednosti dvojne cestnine za odsek od njegovega dejanskega vstopa do izstopa z avtoceste. “O dogodku bomo obvestili tudi pristojno policijsko upravo,” so za Slobodno Dalmacijo odgovorili v HAC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje